Argentinië: Peso devalueert met meer dan 50%
14 Dec, 10:37
foto
Javier Milei zwaait met een kettingzaag tijdens het campagnetraject om zijn plannen om te bezuinigen op de overheidsuitgaven te illustreren. (Getty Images)


De Argentijnse regering liet de peso woensdag ruim 50% kelderen tot 801 per dollar, nadat de markten voorzichtig de eerste details verwelkomden van de plannen van president Javier Milei om de belaagde Argentijnse economie weer op het goede spoor te brengen.

De regering van de libertaire president kwam aan de macht met beloften van drastische economische hervormingen om de negatieve netto deviezenreserves, verankerde kapitaalcontroles, een inflatie die naar 200% snelt en jaren van economische stagnatie aan te pakken.

De snelle devaluatie maakt deel uit van een reeks maatregelen die dinsdag laat door de nieuwe minister van Economie Luis Caputo zijn aangekondigd, waaronder ook het snijden in de energiesubsidies, het inkrimpen van de omvang van de overheid en het stopzetten van aanbestedingen voor openbare werken in een poging het tekort tot nul terug te brengen.

"Het nieuws is positief", zegt Argentinië-expert Bruno Gennari van KNG Securities. "Het is een enorme begrotingsinspanning, met 3 procentpunten van het bbp aan bezuinigingen en 2,2% aan extra inkomsten."

Internationale staatsobligaties in dollars stegen ruim 2 cent en noteerden tussen de 35,7 en 41,25 cent per dollar, waarvan vele op het hoogste niveau sinds 2021. Gemiddeld stegen obligaties met 3%.

In de VS genoteerde aandelen van Argentijnse bedrijven waren in de vroege handel gemengd: staatsoliemaatschappij YPF steeg met 1,3%, terwijl financiële waarden zoals Grupo Supervielle en Grupo Financiero Galicia respectievelijk 2,7% en 1,7% daalden.

'Niet-leverbare' valutakoersen bewogen scherp, wat de verwachting weergaf dat de waarde van de peso zou blijven dalen. Eenjarige forwards bereikten een niveau van 1.687.

Analist Salvador Vitelli zei dat de devaluatie "iets meer was dan wat de markt had verwacht", en ver verwijderd was van de uitstap uit de convertibiliteit in 2002, waarvoor de peso al tien jaar één-op-één met de dollar stond.

De peso op de zwarte markt – een populaire maatstaf voor de werkelijke waarde van de munt na jaren van kapitaalcontroles die de toegang tot officiële valutamarkten streng beperken – daalde met ongeveer 7% tot 1.150 per dollar. Het verschil met het officiële tarief is echter scherp verkleind van 191% op dinsdag naar 44%.

Argentinië heeft de peso sinds 2019 kunstmatig gecontroleerd, waardoor er een grote kloof is ontstaan tussen de koers op de zwarte markt en de officiële wisselkoers, die 366 per dollar bedroeg vóór de aankondiging van Caputo dat deze naar 800 zou gaan, met verdere plannen voor een maandelijkse devaluatie van 2%.

'Zware pil om te slikken'
Het IMF, dat eerder zijn visie op de stand van zaken van zijn programma van 44 miljard dollar met Argentinië had verhard, verwelkomde de 'gedurfde' veranderingen die volgens hem zouden kunnen helpen de economie te stabiliseren en de groei te stimuleren.

Jimena Blanco, hoofdanalist bij Verisk Maplecroft, zei dat de regering een anders gegarandeerde noodlanding probeerde te temperen.

"Hij beloofde een zeer zware pil om te slikken en hij levert die pil af", zei ze. "De vraag is hoe lang het geduld van het volk zal duren als het gaat om wachten tot de economische situatie verandert."

In een notitie zei Barclays dat de 'bestuurbaarheid' van de hervormingen de belangrijkste uitdaging zou zijn, omdat ze de inflatie scherp zouden kunnen versnellen en een recessie zouden kunnen veroorzaken.

De centrale bank zei woensdag dat zij de rente op 133% zou houden en de peso op een maandelijks devaluatiepad van 2% zou zetten.

Caputo onthulde ook een bezuiniging op de overheidsuitgaven met 2,9% van het bbp, waarvan bijna 1 procentpunt afkomstig is uit bezuinigingen op energie- en transportsubsidies, en schetste een aantal nieuwe belastingen.

"Deze regering heeft geen patiënt met kiespijn achtergelaten. We hebben een patiënt op de intensive care gevonden die op het punt staat te sterven", vertelde presidentswoordvoerder Manuel Adorni woensdag op een persconferentie.

"We gaan er alles aan doen om niet alleen de koorts te verlagen, maar ook om hem te redden van de ziekte die hem doodt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May