Klanten DSB kunnen US$/EUR 5.000 per maand kopen
14 Dec, 00:00
foto
Toppers van DSB: Chief Financial Officer Waldo Halfhuid, Chief Risk Officer Alexander van Petten en President-commissaris Nilesh Bishesar.. (Foto: René Gompers)


Klanten van de DSB Bank kunnen US$ 5000 of euro per maand kopen. De directie en de raad van commissarrissen hebben woensdag op een persconferentie uitgelegd waarom dit mogelijk is. De bank mag van de Centrale Bank van Suriname tot een bepaalde hoogte aan valuta houden, wanneer die bereikt is moet deze verkocht worden. Het proces om aan de valuta te komen is ook vergemakkelijkt: het kan via de bankmail of gewoon via de DSB Mobile App. Het openen van een valuta rekening kan ook in "enkele kliks" aangemaakt worden via de app.

Op de persconferentie is het jaarverslag over 2020 en de vooruitzichten van de DSB gepresenteerd. Het komt erop neer dat het nu veel beter gaat met de bank. Er is bergen werk verzet om de goede resultaten neer te zetten. Het balanstotaal bereikte SRD 12,3 miljard tegen het einde van 2020, een opmerkelijke stijging van 73,2% ten opzichte van 2019. Opvallend was de positieve verschuiving van het eigen vermogen, van een negatieve SRD 62 miljoen in 2019 naar een positieve SRD 198 miljoen in 2020, toen was Steven Coutinho de CEO van DSB. Aangetoond is dat het vertrouwen in de bank groeiende is.

"Natuurlijk gaat het goed met DSB," merkt Chief Financial Officer Waldo Halfhuid op. "Maar eigenlijk geeft het ook aan wat de marktomstandigheden zijn. Vanuit de exporteurs is er een retentieregeling van 35 procent; ze verkopen minimaal 35 procent van hun opbrengsten aan ons. Wat nu blijkt is dat we heel veel dollars kunnen opkopen maar je moet het ook kwijt kunnen als bank."

Chief Risk Officer Alexander van Petten licht toe: "We moeten het kwijt kunnen omdat we van de Centrale Bank limieten opgelegd krijgen. We mogen niet boven bepaalde limieten komen ten aanzien van vreemde valuta componenten die je als bank aanhoudt." Halfhuid: "Dus om aan die norm te voldoen -we moeten onder de 10 procent zitten- moeten we kijken hoe we de dollars die wij hebben verkopen. Dat is de reden. Het is alleen voor onze klanten."

President-commissaris Nilesh Bishesar voegt eraan toe: "De vraag bij de bestaande klanten die valuta afnemen bij de bank, neemt af. Dus hebben we gezegd we gaan het ook aanbieden aan de consumenten. Waar het normaal altijd bij de Business to Business werd afgehandeld is daar de vraag afgenomen. Dus bieden we het nu aan de consumenten aan. Er waren al regels en voorwaarden. We hebben besloten de voorwaarden weg te halen." De DSB klanten kunnen via Bankmail en de bankapp een aanvraag doen. Het duurt drie werkdagen voordat aan het verzoek is voldaan. De klant kan via de SRD girorekening de valuta aanschaffen en de dollars of euro's op de valutarekening -ook bij DSB- gestort krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May