VN gereed om staakt-het-vuren te eisen in Israël/Gaza-conflict
12 Dec, 16:43
foto
Bewoners en civiele beschermingsteams voeren een zoek- en reddingsoperatie uit tussen het puin van gesloopte gebouwen na Israëlische aanvallen in Deir el-Balah. (Foto: Anadolu Agentschap)


De Algemene Vergadering van de VN leek dinsdag, vandaag, klaar om een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren te eisen in het twee maanden durende conflict tussen Israël en Hamas, nadat de Verenigde Staten (VS) in de Veiligheidsraad zijn veto had uitgesproken over een dergelijke maatregel.

Geen enkel land heeft een vetorecht in de 193 leden tellende Algemene Vergadering, die zal stemmen over een ontwerpresolutie die de taal weerspiegelt van een resolutie die vorige week door de VS werd geblokkeerd in de 15 leden tellende Veiligheidsraad.

Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend, maar hebben een politiek gewicht en weerspiegelen mondiale opvattingen over de oorlog in de Gazastrook, zoals de gezondheidsautoriteiten in de door Hamas geleide Palestijnse enclave zeggen dat het dodental als gevolg van het Israëlische offensief de 18.000 is gepasseerd.

De stemming in de vergadering komt een dag nadat twaalf gezanten van de Veiligheidsraad de Egyptische kant van de grensovergang bij Rafah hebben bezocht, de enige plaats waar beperkte leveringen van humanitaire hulp en brandstof Gaza zijn binnengekomen. De VS heeft geen vertegenwoordiger op reis gestuurd.

"Met elke stap lijkt de VS meer geïsoleerd te raken van de mainstream van de VN-opinie", zegt Richard Gowan, VN-directeur van de International Crisis Group.

De VS en Israël zijn tegen een staakt-het-vuren omdat zij denken dat dit alleen Hamas ten goede zou komen. Washington steunt in plaats daarvan pauzes in de strijd om burgers te beschermen en de vrijlating mogelijk te maken van gijzelaars die zijn meegenomen door Palestijnse militanten tijdens een dodelijke aanval van 7 oktober op Israël.

In oktober riep de Algemene Vergadering op tot "een onmiddellijke, duurzame en aanhoudende humanitaire wapenstilstand die leidt tot een stopzetting van de vijandelijkheden" in een resolutie die werd aangenomen met 121 stemmen voor, 14 tegen – inclusief de VS – en 44 onthoudingen.

Sommige diplomaten en waarnemers voorspellen dat de stemming van dinsdag meer steun zal opleveren. Er is een tweederde meerderheid nodig.

"De dynamiek is anders dan die in oktober. De lengte en intensiteit van de Israëlische operaties in Gaza hebben veel VN-leden ervan overtuigd gemaakt dat een staakt-het-vuren essentieel is", zei Gowan.

Israël heeft Gaza vanuit de lucht gebombardeerd, een belegering opgelegd en een grondoffensief gelanceerd als vergelding voor een aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij volgens Israël 1.200 mensen omkwamen en 240 mensen werden gegijzeld.

In oktober heeft Canada een amendement ingediend om de aanvallen van Hamas op 7 oktober af te wijzen en te veroordelen, maar het land slaagde er niet in de benodigde tweederde meerderheid te behalen. Diplomaten zeiden dat de VS dinsdag van plan is een soortgelijk amendement in te dienen.

De ontwerpresolutie van de Algemene Vergadering waarover dinsdag zal worden gestemd, eist ook de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars en dat de strijdende partijen het internationaal recht naleven, in het bijzonder met betrekking tot de bescherming van burgers.

De meeste van de 2,3 miljoen mensen in Gaza zijn uit hun huizen verdreven en de VN heeft ernstige waarschuwingen gegeven over de humanitaire situatie in de kustenclave en zegt dat honderdduizenden mensen honger lijden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May