President benadrukt nationale opstelling sociaal beleid
12 Dec, 00:00
foto
Een fotomoment met de nieuwe minister Ines Pané. Zij wordt geflankeerd door president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi zal zich persoonlijk bezighouden met uitvoering, coördineren en monitoren van het beleid op het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting. Dit zei hij maandag bij de beëdiging van Ines Pané als nieuwe minister op dit departement. Vandaag moet ze zich aanmelden bij de president waar het sociaal beleid wordt doorgenomen met een technisch team. Ook benadrukte het staatshoofd dat er een nationale opstelling moet zijn, waarbij Surinamer krijgt waar die recht op heeft.

Het sociale beleid heeft internationale aandacht, ook van het Internationaal Monetair Fonds. Er is een bredere aanpak nodig dan tot nu toe het geval was. Door enkele factoren, ook internationaal zoals de oorlog in Oekraïne, is het sociale programma niet gelopen zoals het moest. Er is voor gekozen om de leiding van het ministerie politiek anders in te vullen. Verdere vertraging in het beleid zal niet worden getolereerd, benadrukte Santokhi.

De president merkte op dat Suriname goed op weg is naar een solide economie en samenleving. Er zijn ook fouten gemaakt in het traject maar daaruit is er geleerd, stelt Santokhi. Daarom is besloten het beleid om te buigen. De uitvoering van het hervormingsprogramma houdt in dat de economische en sociale positie van elke Surinamer moet verbeteren. Intussen zijn de staatsfinanciën onder controle, de koers stabiel, de inflatie gaat langzaam maar zeker omlaag, Suriname's positie is internationaal verbeterd en de creditrating is volgens de president met sprongen omhoog gegaan, dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren.

Met de inspanningen om de economie te hervormen, is ook de belangstelling voor investeringen toegenomen volgens de president. Ook krijgt Suriname ondersteuning in de vorm van schenkingen, technische bijstand en leningen. Het toekomstperspectief is volgens Santokhi gunstig. De leefbaarheid, ook in de districten is volgens hem sterk verbeterd. De progressie die gemaakt is, moet concreet vertaald worden naar het volk toe, dat offers heeft gebracht en geduldig wacht. De koopkracht van elke burger moet worden versterkt. Er is een nationale opstelling nodig om de prioriteiten die gesteld zijn daadwerkelijk te realiseren, benadrukte de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May