Venezuela: Tientallen doden bij instorten goudmijn
11 Dec, 06:46
foto
Bij een aardverschuiving in de Venezolaanse deelstaat Bolivar zijn minstens twaalf illegale goudzoekers om het leven gekomen. (Foto: Human Rights Watch)


Bij de ineenstorting van een ambachtelijke goudmijn in het zuidoosten van Venezuela, vlakbij een inheemse gemeenschap, zijn minstens twaalf mensen om het leven gekomen, zo maakte de regering zondag bekend.

Een aardverschuiving heeft woensdag de Paraiba de San Jose de Wadamapa-mijn begraven nabij de stad Icabaru in de Venezolaanse deelstaat Bolivar, dicht bij de grens van het land met Brazilië.

Te midden van de langdurige economische ineenstorting van Venezuela floreren informele mijnbouwactiviteiten in afgelegen, mineraalrijke gebieden van het land, waar duizenden mijnwerkers onder onveilige omstandigheden werken aan de winning van lucratieve metalen, vooral goud.

De mijnen die gevoelig zijn voor ongelukken worden gerund zonder of met weinig toezicht van de autoriteiten, hoewel de overheid het goud vaak verwerkt tot staven voor eigen gebruik.

De inheemse gemeenschappen van Venezuela hebben een complexe relatie met goudwinning, die voor een economische levensader kan zorgen, maar ook ontbossing en kwikverontreiniging kan veroorzaken en beken en rivieren kan omleiden.

In november maakte de lokale niet-gouvernementele organisatie SOS Orinoco melding van een eerdere aardverschuiving in dezelfde mijn.

Het Venezolaanse agentschap voor risicobeheer en civiele bescherming zei in een bericht op X dat het voedsel, water en medische voorzieningen verstrekte aan de getroffenen, terwijl het ook de overdracht van de lichamen naar Puerto Ordaz, zo'n 700 kilometer naar het noorden, coördineerde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May