Amoksi garandeert orde en veiligheid op 20 december
08 Dec, 20:53
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie toont respect voor de 15 mannen die op 8 december 1982 zijn vermoord. Hij maakt een buiging bij de gedenkplaat. (Foto: René Gompers)


Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft namens president Chan Santokhi, de nabestaanden van de 15 mannen die op 8 december 1982 tijdens het militaire regiem zijn vermoord, toegesproken. "Ik ben u dankbaar dat u altijd bent blijven geloven in gerechtigheid, dat u altijd heeft blijven hopen dat eens een dag komt dat Gerechtigheid fier zal staan en ook zal spreken," sprak hij.

De overheid is voorbereid op eventuele calamiteiten op de zitting van 20 december wanneer het vonnis in de 8 decemberstrafzaak wordt geveld. Amoksi garandeert orde en veiligheid.

Bij de 41e herdenking van de 15 slachtoffers in Fort Zeelandia is door diverse sprekers opgemerkt dat het einde van de slepende zaak in zicht is en gerechtigheid eindelijk zal moeten zegevieren. Pas in november 2007, 25 jaar na de moorden, is het strafproces door de Krijgsraad begonnen. "We zijn ettelijke jaren verder... maar eens, eens zal er een eind aan moeten komen," merkte Amoksi op.

Schoonheid, macht, arrogantie zijn vergankelijk, zei de bewindsman. "Maar gerechtigheid is niet vergankelijk." Hij voegde eraan toe: "Het geloof en de hoop dat u heeft gehad in gerechtigheid is niet vergankelijk. Dat heeft u vanaf het begin staande en recht gehouden." Hij dankte de nabestaanden voor dit sterk geloof."

De eis tegen hoofdverdachte Desi Bouterse is 20 jaren. Velen bij de herdenking rekenen erop dat het vonnis op 20 december de eis zal bevestigen.

Amoksi merkte op dat er al plannen klaarliggen om de veiligheid en orde te waarborgen. "We kijken uit naar de activiteiten die op die dag ontplooid zullen worden," zegt hij aan Starnieuws. "Voor wat betreft eventuele calamiteiten… de openbare orde en rust zoals die gedurende de rechtszaken was gegarandeerd..die garantie geven we wel. We kijken uit welke kant het opgaat."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April