Brazilië: Ontbossing Amazonegebied met 64% gedaald in november
08 Dec, 14:54
foto
Een deel van het Braziliaanse Amazone-regenwoud dat is ontbost voor veehouderij.


De ontbossing in het Braziliaanse Amazone-regenwoud is in november met meer dan de helft gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Volgens overheidsgegevens vrijdag, vandaag, bereikte de vernietiging van het regenwoud het laagste niveau van de maand in ten minste acht jaar.

Volgens voorlopige satellietgegevens van ruimteonderzoeksbureau INPE werd vorige maand 201,1 vierkante kilometer van 's werelds grootste regenwoud gekapt, een daling van 63,7% ten opzichte van november 2022.

De cijfers komen nadat president Luiz Inacio Lula da Silva deze maand op de COP28-klimaattop de doelstelling van zijn land herhaalde om de illegale ontbossing tegen 2030 te beëindigen, terwijl hij de vooruitgang prees die blijkt uit de gegevens van zijn eerste ambtsjaar.

Uit de voorlopige INPE-gegevens blijkt dat de ontbossing in het Amazonegebied in de eerste elf maanden van 2023 met 50,5% is gedaald tot 4.977 vierkante kilometer, het laagste niveau sinds 2018.

Lula heeft zijn internationale reputatie ingezet voor het terugdringen van de ontbossing nadat de vernietiging van het regenwoud onder zijn voorganger Jair Bolsonaro enorm was toegenomen.

"Brazilië is bereid het goede voorbeeld te geven", vertelde Lula aan COP28. "We hebben onze klimaatdoelstellingen, die nu ambitieuzer zijn dan die van veel ontwikkelde landen, aangepast. We hebben de ontbossing in het Amazonegebied drastisch verminderd en zullen deze tegen 2030 tot nul terugbrengen."

Ontbossing en branden in het Amazonegebied – dat zich nu in het regenseizoen bevindt – pieken meestal tussen juli en september, wanneer het weer droger wordt.

Ondanks de vooruitgang die dit jaar is geboekt bij het behoud van het Amazonegebied, heeft de regio te kampen met een recordbrekende droogte, waarvan wetenschappers zeggen dat deze tot 2026 kunnen aanhouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May