Assembleeleden kaarten urgente zaken aan; nog geen antwoord
08 Dec, 06:51
foto
Assembleelid Ann Sadi stelt vragen over de medicamentenvoorziening in apotheken in Commewijne.


Assembleeleden hebben donderdag de aandacht gevraagd voor brandende zaken over onder andere medicamententekort, veiligheid, rijstsector, landmeter GLIS en openbaar vervoer. De regering is zoals het vaak voorkomt, niet gelijk ingegaan op de urgente zaken. Een week geleden waren er ook vragen gesteld over de Armulov regeling waarbij patiënten voor behandeling naar Colombia worden gestuurd. De antwoorden blijven uit en de vragenstellers dringen er vaak niet op aan dat de regering antwoorden geeft.

Volksvertegenwoordiger Ann Sadi (NDP) zei dat Commewijne huilt en radeloos is. De apotheek van het Staatsziekenfonds in het district sluit. Vaak hebben de apotheken van de Regionale Gezondheidsdienst geen medicamenten. Sadi drong er bij de regering op aan om ervoor te zorgen dat er voldoende medicamenten worden aangevoerd, want zelfs basale medicijnen zijn vaak niet te vinden.

Niesha Jhakri (VHP) merkte op dat de rijstsector moeilijke tijden meemaakt. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij deelde twee weken geleden mee dat 50% van de arealen reeds bevloeid waren. De werkelijke situatie is wat anders volgens Jhakri. Zij wil weten wat plan b is. Rabin Parmessar (fractieleider NDP) vroeg dringende aandacht voor 19 pompgemalen die opgeslagen liggen. Deze zijn bestemd voor de agrarische sector in diverse districten. Mahinder Jogi (VHP) stelde dat Parmessar minister is geweest van LVV en Openbare Werken. Waarom heeft hij deze niet geïnstalleerd? Parmessar wees erop dat veel onderdelen zoek waren van de pompgemalen die sinds Nieuw Front tijd zijn aangeschaft. Er werden door hem en Jogi ook vragen gesteld over de padieprijs die in plaats van SRD 850 per baal ligt rond de SRD 650.

Asis Gajadien (fractieleider VHP) kaartte aan dat er vaker de aandacht wordt gevraagd voor de aanpak van de criminaliteit, maar er gebeurt niet veel. Mensen worden nog steeds op brute wijze beroofd. Hij stelde dat indien functionarissen op posten niet berekend zijn voor hun taak, ze vervangen moeten worden. Het kan niet dat de samenleving gebukt moet gaan omdat instituten falen. Ook vroeg hij de aandacht voor dat sinds 24 november een landmeter ontbreekt bij GLIS. Hierdoor worden burgers gedupeerd.

Ronny Asabina (fractieleider BEP) sprak over e-bikes die frequent op de openbare wegen te zien zijn. Er wordt door e-bikers op de openbare wegen gereden zonder helm op. Er zijn geen fietspaden waardoor er een levensgevaarlijke situatie ontstaat, zeker omdat de e-bikes geen geluid maken. Uit een eerder gesprek met het Openbaar Ministerie bleek dat er geen wetgeving is voor e-bikes.

Melvin Bouva (NDP) wees erop dat er veel klachten zijn over watervoorziening. Mensen in Wanica hebben er bij hem over geklaagd dat ze zonder water zitten. Hij vroeg hoe het zit met de gelden die vrijgemaakt zijn voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Hij vroeg ook de aandacht voor de situatie in buurland Guyana, waarbij Venezuela grote delen van het land claimt. De spanningen lopen op. Van de regering wordt een reactie verwacht.

Minister Krishna Mathoera (Defensie) zei op de vraag of de regering gelijk gaat antwoorden, dat ze eerst zal afstemmen met haar collega's. Enkele zaken zijn woensdag nog in de Raad van Ministers besproken. Zij beloofde dat de regering snel terug zal komen met de antwoorden op vragen die gesteld zijn over urgente zaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May