Boeren in Wanica wisselen ervaringen uit
04 Dec, 22:18
foto
Een groep boeren en agro-ondernemers in de cassaveteelt nemen deel aan een boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoek in Wanica. (Foto: LVV)


Een groep boeren en agro-ondernemers in de cassaveteelt heeft recentelijk deelgenomen aan een boer-tot-boer kennisuitwisselingsbezoek aan Wanica. Deelnemers wisselden ervaringen uit over de agronomische aspecten van de cassaveteelt, innovatieve technieken om de productie en kwaliteit van producten te verbeteren en uitgebreide bedrijfsnetwerken.

De activiteit was onder leiding van het door SAMAP ondersteunde waardeketenplatform cassave en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), meldt de voorlichting van LVV.

Jack Lie a Fat, een cassaveproducent van de SAMAP Matching Grant Facility, startte zijn bedrijf ruim vier jaar geleden. Hij exploiteert in samenwerking met Marthiland N.V., een agrarische verwerker van cassaveproducten, ongeveer 0,5 ha cassave in het district Wanica, Reeberggebied.

Lie a Fat werkt ook samen met 10 cassavetelers uit het district Wanica en omgeving om aan de vraag van de koper te voldoen. Zijn geschatte opbrengst ligt rond de 80 ton per ha. Alle productie wordt verkocht aan de koper, Jonas van Ravenswaay/agri-business Martiland N.V., die de verse cassave verwerkt tot geraffineerde cassaveproducten van het merk BamBino, in een waardeketensysteembenadering.

Robert Kario, een landbouwer en een outgrower die samenwerkt met Lie a Fat in de Matching Grant Facility van SAMAP, exploiteert ongeveer 0,5 ha cassave in het district Wanica, Lelydorp gebied. Hij is een fulltime kleinschalige familielandbouwer en heeft ruim 43 jaar ervaring in de cassaveteelt. Zijn bedrijf is overwegend arbeidsintensief, waar veel manueel werk wordt verricht. De meest aangeplante variëteit is zoete gele cassave. De opbrengsten liggen boven de 20 ton per ha na 9 maanden productie, schrijft LVV.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May