Surinaamse Seabob visserij krijgt ecolabel
02 Nov 2011, 07:00
foto


‘Duurzaam’ is het etiket dat de Surinaamse Atlantische Seabob garnalenvisserij is toegekend. Drie jaar na de aanvraag tot certificering en ruim US$ 400.000 verder, hebben de bedrijven Namoona NV en Heiploeg Suriname (het vroegere Guiana Seafoods) het MSC-standaard gehaald. Het betekent dat de activiteiten van deze bedrijven duurzaam zijn.

Namoona NV en Heiploeg Suriname hebben doelgericht gewerkt naar dit moment. Ze hebben enorme investeringen gepleegd aan het hele keten van de Seabob visserij. Ze hebben er zelfs een derde van hun trawlervloot voor opgegeven. “Het is niet zo dat hoe groter de vloot hoe meer vangst,” benadrukt Prahlad Sewdien, directeur/eigenaar van Namoona N.V. tegenover Starnieuws. “We hebben ervoor gekozen om duurzaam bezig te zijn en geen roofbouw te plegen op de visgronden.” Behalve de Turtle Escape Device zijn de netten op de trawlers ook voorzien van ‘vluchtgangen’ voor de kleine vissen die in de netten terecht komen.

Sewdien is erg ingenomen met de certificering. “Want dat betekent niet alleen dat we nu een betere prijs kunnen krijgen voor ons product, maar ook dat Suriname zich in de kijkers heeft geplaatst.” Suriname is nu het eerste land in de wereld met een gecertificeerde tropische garnalenvisserij. Het ecolabel komt van de Marine Stewardship Council (MSC), een onafhankelijke, wereldwijde, non-profit organisatie. Met haar ecolabel en visserij certificeringsprogramma draagt zij bij tot het gezond houden en maken van de wereldoceanen. Ze beïnvloedt het koopgedrag van de consument en beloont daarmee duurzame visserij.

Nationaal beheersplan
De Seabob visserij valt nu officieel onder een nationaal beheersplan. Het certificeringsproces heeft heel wat facetten. Er wordt gekeken naar het management en onderzoek van garnalengebieden, de voorraad, het beheer van de visgronden en eventuele schade aan andere visgronden. Ook de Caricom-landen hebben een stem bij de beoordeling.

Volgens Sewdien heeft de garnalenvisserij altijd al een slechte naam gehad. “Nu is bewezen dat we ook duurzaam bezig kunnen zijn.” Jaarlijks wordt er ongeveer 8.000 ton Seabob garnalen gevangen. De garnalen worden gepeld en geëxporteerd naar West-Europese landen. Met de verhoogde brandstofprijzen ziet de sector zich wederom geplaatst tegenover hoge productiekosten. “We proberen ten minste break even te eindigen, wat met de nu toegenomen wereldmarktprijs voor olie veel moeilijker wordt,” zucht Sewdien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May