Hamas laat na urenlange vertraging 13 Israëlische gijzelaars vrij
26 Nov, 00:37
foto
Israëlische gevangenen die door Hamas-strijders werden vastgehouden na de aanval van de groep op Israël op 7 oktober, worden overgedragen aan het Internationale Rode Kruis als onderdeel van een ruilovereenkomst van gevangenen tussen Hamas en Israël. (Foto: Reuters)


Hamas heeft na een vertraging van enkele uren dertien Israëlische gevangenen en vier buitenlanders overgedragen aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC), omdat de groep beweerde dat Israël de voorwaarden van een wapenstilstand had geschonden.

De impasse werd opgelost na bemiddeling door Qatar en Egypte op zaterdag, de tweede dag van de pauze in de vijandelijkheden in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Er wordt nu verwacht dat Israël 39 Palestijnse gevangenen uit zijn gevangenissen zal vrijlaten.

Majed al-Ansari, een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, zei in een bericht op X dat dertien Israëliërs en vier buitenlanders aan het ICRC waren overgedragen.

Ze waren op weg naar de grensovergang bij Rafah tussen Zuid-Gaza en Egypte voordat ze naar Israël reisden.

Woordvoerder van het Israëlische leger, Daniel Hagari, vertelde dat 13 Israëlische gevangenen en vier Thaise staatsburgers zich bij het ICRC bevonden en op weg waren naar de grensovergang die bekend staat als Kerem Shalom, of Karam Abu Salem.

Het konvooi "dat terugkeert naar Israël" baant zich een weg door Egyptisch grondgebied, zei hij.

Hamdah Salhut van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Oost-Jeruzalem, zei dat het Israëlische leger "slechts enkele ogenblikken geleden" bevestigde dat Hamas de gevangenen aan het ICRC had overgedragen.

"Ze zullen dan worden overgedragen aan het Israëlische leger. Ze zullen voor een eerste controle naar een vliegbasis in het zuiden van Israël worden gebracht, waar ze vervolgens naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving van Tel Aviv zullen worden gevlogen voor aanvullende medische en psychologische controles", zei ze.

Hamas-woordvoerder Osama Hamdan had eerder gezegd dat de door Israël toegestane hulpleveringen niet voldeden aan wat was beloofd en het noorden van Gaza, dat het doelwit was van het Israëlische offensief, niet bereikten.

Slechts 65 van de 340 hulpvrachtwagens die Gaza sinds vrijdag waren binnengekomen, hadden het noorden van Gaza bereikt, wat "minder dan de helft was van wat Israël was overeengekomen", zei Hamdan vanuit Beiroet.

De Qassam Brigades, de gewapende vleugel van Hamas, zeiden eerder dat Israël de voorwaarden van de vrijlating van Palestijnse gevangenen niet heeft gerespecteerd.

Qadura Fares, de Palestijnse commissaris voor gevangenen, zei dat Israël de gevangenen niet op anciënniteit heeft vrijgelaten, zoals verwacht.

Israël heeft gezegd dat vijftig vrachtwagens met voedsel, water, onderdakmateriaal en medische benodigdheden onder toezicht van de Verenigde Naties naar het noorden van Gaza zijn gestuurd, de eerste belangrijke hulplevering daar sinds het begin van de oorlog zeven weken geleden.

De ruzie over de tweede ruil van gevangenen voor gevangenen verpulverde de hoop nadat dertien Israëlische vrouwen en kinderen vrijdag door Hamas werden vrijgelaten. Ongeveer 39 Palestijnse vrouwen en tieners werden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

De Israëlische militaire woordvoerder Daniel Hagari zei dat de regering vastbesloten was de wapenstilstandsovereenkomst met Hamas na te leven, maar dat er veel partijen en factoren bij betrokken waren. "En elke dag brengt zijn complexiteit met zich mee", voegde hij eraan toe.

Hagari wees op de opmerkelijke vooruitgang bij de pogingen om de gevangenen vrij te laten.

Toch zouden ten minste twee Palestijnen zijn gedood door het Israëlische leger en elf gewond zijn geraakt toen zij vrijdag probeerden naar Noord-Gaza te reizen.

Een groot aantal ontheemden probeerde via Gaza naar huis terug te keren toen de vierdaagse wapenstilstand, die door Qatar was bemiddeld, vrijdag van kracht werd. Israël heeft de mensen echter gewaarschuwd dat zij het noorden van de door oorlog verscheurde enclave niet zullen mogen betreden.

Wapenstilstand verlengen?
Vóór het probleem in de jongste uitwisseling van gijzelaars tegen gevangenen zei Egypte, dat de grensovergang bij Rafah controleert waarlangs de hulpleveringen naar het zuiden van Gaza zijn hervat, dat het van alle partijen "positieve signalen" had ontvangen over een mogelijke verlenging van de vechtpauze in Gaza.

Diaa Rashwan, het hoofd van de Egyptische Staatsinformatiedienst (SIS), zei in een verklaring dat Caïro uitgebreide gesprekken voerde met alle partijen om een overeenkomst te bereiken die "de vrijlating van meer gevangenen in Gaza en van Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen" zou betekenen.

Israël heeft gezegd dat de wapenstilstand kan worden verlengd als Hamas doorgaat met het vrijlaten van gijzelaars in een tempo van ten minste tien per dag. Een Palestijnse bron heeft gezegd dat maximaal honderd gijzelaars vrij kunnen komen.

Voorlopig zullen 50 van de ongeveer 240 gijzelaars worden ingeruild voor 150 Palestijnse gevangenen gedurende vier dagen onder de wapenstilstand, de eerste stopzetting van de gevechten sinds Hamas op 7 oktober Zuid-Israël aanviel, waarbij 1.200 mensen omkwamen.

Israël heeft beloofd Hamas te vernietigen en heeft vervolgens bommen en granaten op de enclave laten regenen en een grondoffensief in het noorden gelanceerd. Het meedogenloze bombardement van Israël heeft ruim 14.800 mensen het leven gekost, van wie ongeveer 40 procent kinderen, zeiden de Palestijnse gezondheidsautoriteiten zaterdag.
Advertenties

Monday 04 March
Sunday 03 March
Saturday 02 March