12 van de 15 lijken mijnramp geïdentificeerd
24 Nov, 00:00
foto
Ministers en diverse autoriteiten hebben in een persconferentie de ontwikkelingen over de mijnramp op een rijtje gezet. (Foto: René Gompers)


Het instorten van een goudput op de concessie van Zijin Mining, heeft tot nu toe 15 levens van porknokkers opgeëist. 12 personen zijn al geïdentificeerd. De regering heeft de werkers die zich nog in het rampgebied bevinden dringend verzocht om de plek te verlaten, zodat in rust gezocht kan worden naar mogelijk meer slachtoffers onder het puin. Donderdagavond is er een stille loop gehouden op Brokopondo. Zaterdag is er ook een in Paramaribo.

Ministers van Defensie, Regionale Ontwikkeling & Sport, Justitie & Politie, vertegenwoordigers van het  NCCR, de Medische Zending, het districtsbestuur en de politie, hebben op de eerste nationale rouwdag een 'spoedpersconferentie' gehouden over de situatie. Gesteld is dat sinds het gebeuren op maandag er genoeg informatie op verschillende momenten is verschaft, maar dat de communicatie wel beter aangepakt zal worden.

Er is nog instortingsgevaar, wat het werk bemoeilijkt. Personen die denken iemand te hebben verloren bij de ramp worden gevraagd om de informatie te delen met de afdeling Kapitale Delicten van de politie. Het is nog steeds onduidelijk of er meer mensen bedolven zijn geraakt. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie geeft aan dat er voor de nabestaanden en anderen die nu zonder werk zitten, steun gezocht zal worden. Er wordt nogmaals een beroep gedaan op de mensen die nog in het gebied zijn, de plek te verlaten.

Een groep organisaties is ondertussen activiteiten aan het voorbereiden om de slachtoffers te gedenken. Donderdagvaond is een stille loop met schoolkinderen georganiseerd. De organisatie is voornemens op vanavond met ouderen een stille mars te houden, ook op Brokopondo. In Paramaribo is op zaterdag ook een stille loop. Er wordt vanaf 14 uur verzameld bij Nyun Combé. De tyali waka begint om 15 uur en gaat richting het Plein van 10 Oktober  Gevraagd wordt om een witte kaars en bloemen mee te nemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May