Inflatie nog hoog maar vertoont dalende trend
23 Nov, 00:00
foto


Hoewel de prijzen nog steeds blijven stijgen, vertoont de inflatie de afgelopen maanden een dalende trend. Volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) is de inflatie afgelopen jaar in vergelijking met oktober 2023 uitgekomen op 42,9%. Econoom Gerard Lau, die samen met Marijn van Schaaik en Anthony Caram de economie via een matrix op de voet volgt, zegt in gesprek met Starnieuws dat de inflatie gedurende januari tot en met oktober uitkomt op 26,9%. Dit is de reële inflatie van Suriname over deze periode, stelt Lau.

Het is van belang om te weten volgens Lau wat de inflatie is geweest gedurende het jaar. Deze kan worden berekend op basis van de indexen van die periodes. Vooruitkijkend is het van belang het inflatietempo in te schatten. Het inflatietempo van januari tot en met oktober is gemiddeld 2,7%. Dat wil zeggen dat de maandelijkse toename van de inflatie gemiddeld met 2,7% toenam. "Bekijken we het gemiddelde inflatietempo van het 3e kwartaal, juli t/m september, dan is deze gemiddeld 1,5%."

Een gemiddeld inflatietempo van 1,5% per maand in het 4e kwartaal, geeft aan dat de gemiddelde jaarinflatie zal uitkomen op 30,8% voor geheel 2023.  "Als we dit afzetten tegen december dit jaar tegenover december 2022 met hetzelfde 1,5% inflatietempo, dan komen we uit op een inflatie van 36,7%."

Het inflatiecijfer volgens het ABS was in 2020 maar liefst 60,8%. Het jaar daarop was het 60,7% en afgelopen jaar was de inflatie 54.6%. De consumentenprijzen zijn in oktober ten opzichte van september gemiddeld met 1.0 % gestegen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May