Tragische dood tijdens zoeken naar brood
23 Nov, 11:10
foto


De Surinaamse gemeenschap werd op maandag 20 november jl. onaangenaam verrast met de tragische dood van jonge Surinamers die op zoek waren naar hun dagelijks brood om in hun levensbehoeften te voorzien. Het is in één woord triest, dat deze jonge Surinamers de dood hebben gevonden als gevolg van handelingen gepleegd door mensen die uit zijn op eigenbelang en het belang en de rechten van de tribale volkeren en in stamverband levenden, aan hun laars lappen.

Wat na dit tragisch ongeval wordt gehoord is, “ja, het zijn illegale goudzoekers, ze hebben het zelf gezocht”. Zulke uitspraken doen extra pijn, omdat het geheel niet in ogenschouw wordt genomen. Status illegale goudzoekers terwijl ze bij verkoop van het edelmetaal procentueel bijdragen aan de kas van de staat. 

Is het terecht dat de concessie van Rosebel Gold Mines daarin een deel van het transmigratiedorp Nieuw Koffiekamp behelst? Nieuw Koffiekamp is een transmigratiedorp, dat wil zeggen, een dorp dat moest verhuizen voor de aanleg van het stuwmeer, om mensen in de hoofdstad en omstreken van stroom te voorzien.

Met een deel van hun woongebied in de concessie werd ze wederom onrecht aangedaan, hun economische zone werd ingepikt en ze moesten zich in hun dorp ook houden aan regels door de multinational uitgegeven.

Er kon niet zoals voorheen aan goudwinning worden gedaan. Voor de uitgifte heeft het traditioneel gezag hierop gewezen, echter vond de uitgifte gewoon plaats. Na de start van de commerciële goudwinning door Rosebel in 2004, vonden er onlusten plaats. Steeds werden de small scale miners verdreven, vaker gepaard gaande met geweld en vernieling van hun bezittingen. Tot herziening van de concessie voor een duurzame oplossing van het geschil, werd nooit gedacht.

In 2011 werd de ordening goudsector in het leven geroepen, echter bleek al gauw dat van ordening geen sprake was, maar meer van eigenbelang en dat van de multinational dienen. Ook nu daar de ordening van de goudsector is geplaatst onder verantwoordelijkheid van vicepresident Ronnie Brunswijk, hopen we dat het beter zal gaan dan in het verleden.

Wij van Royal Fiiman Paansu, betreuren het ten zeerste dat jonge Surinamers, in de bloei van hun leven, op zoek naar dagelijks brood om hun gezin te onderhouden, hun leven hebben gelaten. We moeten er echter voor waken dat dit ooit weer plaatsvindt, daarom moeten we werken aan een duurzame oplossing voor deze problemen. De basis daarvan is reeds gelegd, de grondenrechten van de tribale volkeren en in stamverband levenden, laten we daarom die zo spoedig mogelijk naleven en vooral ook de controle op de naleving tot stand brengen.

Royal Fiii Man Pansu, condoleert de nabestaanden en wenst hen sterkte toe in deze droevige dagen. U mag ervan verzekerd zijn, dat wij tot het bittere eind zullen strijden dat onze rechten worden erkend en nageleefd, daarvoor zullen we alle ten dienste staande middelen en instanties betrekken in onze rechtvaardige strijd.

Royal Fiii Man Pansu
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May