Verklaring Zijin dodelijk incident in concessiegebied RGM
21 Nov, 00:27
foto


Met verslagenheid heeft Zijin/Rosebel Gold Mines (RGM) kennisgenomen van het tragische incident dat zich heeft voorgedaan binnen het concessiegebied, waarbij een aantal porknokkers vast kwam te zitten in een ingestorte illegale tunnel. "Onze oprechte condoleances gaan uit naar de nabestaanden van hen die getroffen zijn door dit dodelijk voorval. De veiligheid en het welzijn van alle individuen binnen ons concessiegebied zijn nog altijd de grootste prioriteit voor RGM", zegt het bedrijf.

Momenteel is de zoektocht naar overlevenden nog in volle gang en wordt er vanuit het bedrijf alle nodige equipment, veiligheids- en medisch personeel ingezet bij de reddingsoperatie. "Al geruime tijd zijn wij in overleg met de Surinaamse autoriteiten, waarbij we de gevaren van illegale goudwinning herhaaldelijk hebben benadrukt. Het betreurt ons zeer dat wij voornamelijk in het Matawai-gebied de afgelopen maanden, een stijgende lijn hebben moeten constateren van levensgevaarlijke praktijken van porknokkers. 

Er zijn eerder dit jaar meerdere inspanningen geweest om deze gevaarlijke situatie aan te pakken. In oktober hebben wij reeds getracht om de porknokkers uit het gebied te verwijderen door een officieel verzoek tot ontruiming in te dienen bij de overheidsautoriteiten, dat vervolgens is gehonoreerd. Desalniettemin heeft dezelfde groep porknokkers zich opnieuw in het betreffende gebied gevestigd, ondanks eerder optreden van de politie om hen te verwijderen. Dit heeft helaas geresulteerd in het tragische incident dat zich maandag heeft voorgedaan."

Ten einde passende maatregelen en effectieve oplossingen te vinden voor dit probleem, is er maandagochtend nog vergaderd met vicepresident Ronnie Brunswijk. "Helaas ontvingen we kort na deze belangrijke ontmoeting verontrustend nieuws over het instorten van een tunnel in het Matawai-gebied. Dit tragisch incident dient als een schrijnende herinnering aan de inherente risico's en gevaren van deelname aan onverantwoorde goudwinning.

Illegale goudwinning brengt niet alleen de levens van de betrokkenen in gevaar, maar vormt ook aanzienlijke milieurisico's en ondermijnt de duurzame ontwikkelingsdoelen die we gezamenlijk proberen te bereiken. Wij zullen daarom vanuit RGM ook al het nodige ondernemen om het bewustzijn over de gevaren van illegale goudwinning te vergroten, en onze medewerking verlenen aan de Surinaamse autoriteiten om dit probleem aan te pakken en maatregelen te treffen om verdere tragedies te voorkomen. Wij condoleren hierbij nogmaals de nabestaanden en wensen hun kracht en sterkte toe met dit smartelijke verlies", zegt Zijin in een verklaring.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July