Paramaribo ontsnapte aan een ramp
22 Nov, 12:15
foto


Op vrijdag 17 november om 03:49 brak er brand uit bij een opstal op het terrein van de Centrale Visserij Haven Suriname (CEVIHAS) te Dijkveld. Een persbericht hierover sprak over materiële schade, geen persoonlijke ongelukken, brand tijdig onder controle, pand was verzekerd. Geen probleem verder. Slechts weinigen zijn ervan op de hoogte dat op die vroege zaterdagochtend, Suriname ontsnapt is aan wat een voor ons ongekende ramp zou kunnen zijn.

Rampen gebeuren niet zomaar, maar zijn het gevolg van het ontbreken van forward thinking and action planning. Wat is namelijk het geval? CEVIHAS heeft als buurman de N.V. Ogane, een dochtermaatschappij van de N.V. EBS. Op deze locatie wordt sinds begin jaren 1970 de nationale kookgasbehoefte opgeslagen en van daaruit verwerkt en gedistribueerd. EBS is zich altijd bewust geweest van het aanwezige explosie risico en heeft altijd in haar plants (niet alleen gas) voor voldoende mitigerende maatregelen gezorgd. 

Toen in de jaren 2018/2019 een belangrijke uitbreiding aan de gasvoorziening moest plaatsvinden, hebben de zeer kundige jonge engineers van de EBS, direct van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bestaande sprinklersysteem up te graden. Was dit niet gebeurd, was de kans aanwezig dat in een worst case scenario Paramaribo op die vrijdagmorgen minimaal  48 vierkante kilometer aan opstallen, gebouwen en infrastructuur kwijt zou zijn. Over het mogelijk menselijk leed kan slechts gegist worden.


Langs deze weg wil ik mijn dank uitspreken aan het Korps Brandweer Suriname, het Korps Politie Suriname en het EBS Incident Management Team, bestaande uit:
Jerry Aseja, Danny Egger, Denice de Jong, Ronald Rozenblad, Giovanni Ridley en de Managers on Call: Amersingh Gadjoe en Ashwienkoemar Poetoe.

Ik wil afsluiten met de onthulling dat de N.V. EBS van elk bedrijf in Suriname met de meeste calamiteiten in aanraking komt en deze meestal met een minimum van overlast naar de samenleving afwikkelt. U gelooft me niet?
1. EBS is op speeddial bij de brandweer, bij een brand zijn deze instanties meestal op hetzelfde moment bij het adres aanwezig en werken naadloos samen om elecrticiteits en gasinstallaties veilig te stellen.
2. EBS is op speeddial bij de verkeerspolitie, zeker voor wat het grote aantal mastaanrijdingen, waar EBS eerst moet optreden voordat slachtoffers in veiligheid gebracht kunnen worden.
3. EBS werkt met grote hoeveelheden brandstof in stad en district en zorgt er door haar protocollen altijd voor dat het milieu hier geen last van ondervindt
4. EBSers werken dag in, dag uit onder moeilijke omstandigheden op hoogspanningsinstallaties; vanwege de goede training en strenge goed ingestudeerde veiligheidsprotocollen komen ongelukken haast nooit voor.

Hoe zou de overstromingsramp in Brokopondo zijn afgelopen als niet Staatsolie, maar NV EBS het beheer over het Meer en de Dam had? Deze retorische vraag is niet te beantwoorden, wel is het belangrijk dat deze twee bedrijven op veiligheidsgebied samenwerken en elkaar versterken.

Edward Gessel
Gepensioneerd Director LPG Operations EBS
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May