COL-bonden verlaten werk om 11.00 uur; in beraad
20 Nov, 13:30
foto
De COL-bonden hebben vandaag een vergadering gehouden in het ABO-gebouw. Besloten is om het werk om 11 uur te verlaten, totdat er een overeenkomst is getekend met de regering. (Foto: René Gompers)


 De bonden aangesloten bij de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL), zullen "in beraad" blijven totdat er een overeenkomst is getekend waar met name de regering zich gaat houden aan wat er met de protesterende bonden is bereikt. Deze actie houdt in dat de leden van de bonden elke dag om 11 uur het werk verlaten.

De COL heeft vanmorgen op haar hoofdkwartier met verschillende besturen vergaderd over het resultaat van de acties die samen met andere bonden zijn gevoerd. Aanwezig waren onder andere besturen van de bonden bij Openbare Werken, het Syndicaat voor onderwijsgevenden,  de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Niet iedereen is tevreden met wat er is bereikt en hoe de acties "zonder garanties van de regering" zijn opgeschort.

Met name over de btw verhoging van 5 naar 10 procent op brandstof - het aanhouden hiervan was het belangrijkste punt van het protest- dat gewoon wordt voortgezet, heerst er onzekerheid. De regering wil wel per 1 januari tot SRD 500 compenseren en is bereid  SRD 1 minder op de brandstofprijs voor zichzelf te nemen. De governmenttake op ongelode benzine is SRD 3.50 en op diesel SRD 3.15. De olie moet dan 1 SRD goedkoper worden. Dit zou per onmiddellijk ingaan, maar dat is nog niet gebeurd.

Vakbondsleiders en bestuursleden op de COL vergadering geven aan dat er nog niets is getekend tussen de partijen. Ze zijn erg sceptisch, een sentiment gebaseerd op eerdere beloften van de regering die niet zijn nagekomen. "De acties zijn opgeschort maar we blijven in beraad," geeft Eufrazia Martin van het Syndicaat aan. "We gaan aan het werk, maar totdat er getekend is blijven we tot 11 uur aan het werk".

Vernomen wordt dat de samenwerkende bonden vanavond een bespreking hebben met de regering.
Advertenties