60 jaar Surinaamse Juristenblad
15 Nov, 02:56
foto
Van l-r: mr. A. Harmsma, mr. M. Castelen, prof.mr.dr. M. Veira, mr.dr. C.R. Jadnanansing, mr. C. Calor, mr. E.Rudge (vz SJB), mr.dr. G. Best, die elk een certificaat van waardering in ontvangst mochten nemen uit handen van mr. H. Schurman (vz SJV).


(Aangeboden)

De Surinaamse Juristenvereniging (SJV) en haar orgaan, het Surinaams Juristenblad (SJB) organiseerden op 9 november 2023 een lezing getiteld: 60 jaar SJB en de betekenis van dit blad voor de rechtsontwikkeling in Suriname, “SJB AVONTUREN AAN DE WILDE KUST”.  Deze werd gehouden door mr.dr. Carlo Jadnanansing, oud-notaris, legal consultant en publicist.
De lezing was de tweede in de reeks van twee, die gehouden worden in verband met het 60-jarig bestaan van het SJB. De eerste was op 18 oktober 2023 door mr.dr. Lodewijk Valk, met als titel: WAAROM HET ANNOTEREN VAN RECHTERLIJKE UITSPRAKEN MÓÉT.

Mr. Jadnanansing belichtte de betekenis van het SJB voor de Surinaamse rechtsontwikkeling aan de hand van de volgende gebieden:
1. Wetgeving (zowel geldend als komend recht);
De eeuwenlang durende strijd over de betekenis van allodiale eigendom en erfelijk bezit (aeeb) betrof de volgende vraag: Is er sprake van een beperkt zakelijk recht (d.w.z. dat de Staat bloot eigenaar van het recht is. Dit is de mening van o.a. prof. Quintus Bosz) of van volledige B.W.-eigendom (d.w.z dat er maar één rechthebbende is op de grond. Dit is de mening van o.a. mr.dr. C.A. Kraan) In het Ontwerp Nieuw B.W. is aeeb gelijkgesteld met volledige eigendom. Dit betekent volgens de inleider dat de vele artikelen hierover in het SJB zeker van invloed zijn geweest op het komend recht. Opgemerkt moet worden dat DNA nog moet beslissen of de gelijkstelling inderdaad een feit wordt.
Verder wees mr. Jadnanansing op de grote betekenis die dr.mr. J.H. Adhin met zijn publicaties gehad heeft op de nieuwe huwelijkswetgeving en de afschaffing van de strafbaarheid van afgoderij in 1971.

2. Rechtspraak;
Hierbij verwees de inleider naar de lezing van mr. Valk, die aangetoond heeft hoe belangrijk de invloed is geweest van de in het SJB gepubliceerde annotaties (commentaren). 

3. Onderwijs;
Mr. Jadnanansing verwees naar het gebruik van de artikelen en annotaties in het onderwijs vooral op onze ADEKUS, maar ook andere opleidingen.

4. Bescherming van de rechtsstaat;
Hierbij haalde de inleider o.a. aan de brief d.d. 31 maart 1982 aan de toenmalige President van de Republiek Suriname gepubliceerd in SJB juni 1982 no. 39, waarbij stelling genomen werd tegen Algemeen Decreet A-7A betreffende de instelling van een Krijgsraad te velde die de bevoegdheid had voor het toepassen van standrechtelijke executies, zonder enige strafrechtelijke waarborg.

5. Rechtsbewustzijn 
Hierbij verwees de inleider naar het vergroten van het rechtsbewustzijn door o.a. interviews bij ABC en het publiceren van promo artikelen in de media.
Mr. Jadnanansing noemde als wellicht grootste verdienste van het SJB dat zij erin geslaagd is het blad vanaf 2023 uit te laten geven door een van de grootste juridische uitgevers van Nederland, Boom Juridisch. Dit is enerzijds een erkenning voor het SJB dat de kwaliteit van de artikelen van dien aard is dat Boom Juridisch bereid is het blad uit te geven, maar anderzijds is het grote voordeel dat de artikelen nu wereldwijd digitaal geraadpleegd kunnen worden.

Het tweede deel van de avond bestond uit de presentatie van de vijfde juridische bundel van mr. Jadnanansing, getiteld: Rechtvaardig. Dit evenement werd op ludieke wijze gebracht middels een interview tussen de auteur en Rappa (Robby Parabirsing). Vooral de artikelen over grondconversie genoten grote aandacht van het publiek.

Het derde gedeelte van de avond bestond uit een evaluatie van zes decennia SJB door de redactievoorzitter die zijn waardering uitte voor de founding fathers van het SJB: Z.H. Carpentier Alting, W.J.J. Koole, F.M. Mitrasing, H. Pos en A.J.A. Quintus Bosz. Maar ook aan alle redactieleden, auteurs, medewerkers en alle overigen die een bijdrage geleverd hebben tot het bereiken van deze mijlpaal bracht mr. Rudge zijn dank uit.

Aan diverse personen waarvan sommigen fysiek niet aanwezig waren, werd een certificaat uitgereikt.  
Vermeldenswaard is dat mr. Rudge de navolgende drie personen heeft genoemd als (in leven zijnde) auteurs met de meeste publicaties:
1. mr.dr. C.R. Jadnanansing – 57 artikelen;
2. prof.mr.dr. M. Veira – 37 artikelen en
3. mr. Sh. Gangaram-Panday – 31 artikelen.
De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn van het goed opgekomen publiek onder het genot van een hapje en een drankje.
SJB en SJV mogen terugzien op een goed georganiseerde en zeer geslaagde herdenking!

Kewita Soerjoesing LL.B.,
Juridisch-Medewerkster
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May