Tweede motie coalitie van bonden op weg naar DNA en president
14 Nov, 00:02
foto
De verhitte menigte was het er niet mee eens dat de verhoogde BTW op brandstof niet kan worden aangehouden. (Foto: René Gompers)


Later op de dag gaan de coalitie van bonden en hun leden, wederom een motie indienen. De regering heeft enkele voorstellen gedaan aan de coalitie van bonden om aan hun eisen tegemoet te komen. Zij eisen dat de verhoogde BTW op brandstof en de nieuwe BTW-belasting op nutsvoorzieningen worden aangehouden, terwijl er wordt gewerkt aan maatregelen om de situatie draaglijk te houden.

De regering heeft benadrukt dat zij de verhoogde BTW op brandstof niet gaat aanhouden. De bonden en hun leden accepteren dat niet. Dus gaan ze vanochtend om 09.00 uur verzamelen aan de Heiligenweg en vandaar lopen naar De Nationale Assemblee en het Kabinet van de President om wederom een motie in te dienen.

Naar aanleiding van de eerste motie zijn er in het weekend gesprekken geweest tussen de bonden, de president, ministers en de belastingdienst. De regering heeft een bod op tafel gelegd.  Dit is maandag voorgehouden op de vergadering.

Het aanbod dat uit enkele voorstellen bestaat is voorgelezen aan de leden:
"1. Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de belastingschijven die per 1 januari 2024 zal ingaan waardoor de koopkracht zal worden verhoogd voor werkers in de publieke en private sector, en voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
2. Voor ambtenaren en aan hen gelijkgestelden die vallen onder de belastingvrije grens van SRD 7.500  zullen er voorzieningen worden getroffen waardoor ook voor hen verbetering van de koopkracht merkbaar zal zijn.
3. Er zal gewerkt worden aan een integrale wijziging van de BTW- wetgeving waarbij alle evaluaties zullen worden betrokken, onder meer (van) het bedrijfsleven, de vakbeweging en alle nationale en internationale organisaties. Een tijdlijn tot uiterlijk juni 2024 of eerder, is hierbij het uitgangspunt voor een aangepast wetsvoorstel tot integrale wijziging van de BTW-wetgeving.
4. Ten aanzien van de BTW op nutsvoorzieningen die per 1 november 2023 zou ingaan, wordt voorgesteld de uitvoering hiervan aan te houden gedurende de hele duur van de evaluatie van de BTW-wetgeving. Specifiek gaat het hierbij om de BTW op water, electriciteit en kookgas.
5. Ten aanzien van de verhoging van de BTW op brandstof, ingaande 1 november 2023, kan worden aangegeven dat de aanhouding voor de regering niet mogelijk is. Omdat daardoor de financiering van noodzakelijke verplichtingen van de Staat zoals salarissen, de pensioenen, de toelagen en sociale uitkeringen, in gevaar zullen komen."

Met de eerste vier punten is het merendeel van de vergadering het eens. Het niet terugdraaien van de verhoogde BTW op brandstof heeft voor ophef gezorgd in de vergadering. Besloten is om het resultaat van de bijeenkomst in een motie te verwerken en wederom massaal aan te bieden aan De Nationale Assemblee en aan president Chan Santokhi.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May