Ricanau Mofo klaar voor ontwikkeling
11 Nov, 06:49
foto


In samenwerking met Ricanau Mofo, gelegen aan de Cotticarivier, heeft Stichting Economische Ontwikkeling Ricanau Ricanau Mofo (STEORR) het concept van Greenport Ricanau Ricanau Mofo ontwikkeld. Kern van het concept is groenteteelt in kassen. Greenport Ricanau Ricanau Mofo zal tussen Moengo, Ricanau Mofo en Ricanau gevestigd worden en moet zo’n 100 tot 200 agrobedrijven huisvesten.

STEORR zet zich in voor de economische ontwikkeling van het gebied tussen Ricanau, Ricanau Mofo en Moengo in Suriname. Met de Greenport Ricanau Ricanau Mofo ziet STEORR de beste kansen voor een groene economie en duurzame ontwikkeling in Marowijne, schrijft de stichting in een persbericht.

STEORR heeft al meer dan twee jaar een kas in het dorp staan waarin het hele jaar door gewassen zijn, nu vooral pepers. De kas is geschikt voor allerlei gewassen. Het is de bedoeling dat er een agro-expertisecentrum voor onderzoek en training in agro-ondernemerschap en een model agro-onderneming als voorbeeld komen.

STEORR geeft aan dat haar activiteiten zijn ingegeven door een toekomstvisioen met betrekking tot de potentie van landbouw. Dat visioen ziet er als volgt uit: De ongeveer 100 tot 200 agrobedrijven van Greenport Ricanau Ricanau Mofo, zullen een miljoeneneconomie creëren in Marowijne waar veel mensen werk zullen vinden en een inkomen verkrijgen. De voorspelling is dat die economie groter zal zijn dan destijds de mijnbouw van de Suralco in Moengo. Immers, tuinbouw kan een ecosysteem van verschillende soorten bedrijven aantrekken, die elkaar aanvullen en dat zal de economie doen groeien. Daartoe is een goede infrastructuur nodig.

De AMTO en PTC hebben belangstelling om samen te werken in het project, zegt STEORR.  Naast de bestaande kas heeft een Surinaamse student van de universiteit van Wageningen een nieuwe kas ontworpen. Die kas zou voor hogere productie moeten zorgen dan de huidige kas. De AMTO zal volgend jaar een studierichting Weg- en Waterbouw in Moengo opzetten om Greenport Ricanau Mofo te helpen realiseren. Met PTC worden nu afspraken gemaakt over stages en samenwerking.

Het ministerie van Openbare Werken en Verkeer zal benaderd worden om Greenport Ricanau Mofo te helpen opzetten met de benodigde infrastructuur. Het hele gebied tussen Moengo, Ricanau Mofo en Ricanau moet ontsloten worden en er moeten daar allerlei infrastructurele faciliteiten zoals bruggen, wegen, kantoren en opslagplaatsen komen. Deze investeringen zullen de komende jaren zorgen voor regionale ontwikkeling, inkomen en werk, en voor belastingopbrengsten voor de overheid. STEORR meent dat de investeringen onder meer door de ligging van het dorp, gemakkelijk terugverdiend zullen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May