Revelino Eijk: Gangster uitspraak niet om gangsterisme te promoten
10 Nov, 12:36
foto
De 'gangster'-uitspraak van politiewoordvoerder Revelino Eijk is velen in het verkeerde keelgat geschoten. (Foto: René Gompers)


"Wanneer wij van de politiebond een strijd beginnen…dan w'e tek' eng gangster." Deze uitspraak van Revelino Eijk heeft voor verontwaardiging gezorgd. Eijk is woordvoerder van de politiebond en een van de trekkers van het protest tegen de BTW dat georganiseerd is door een coalitie van bonden.

Eijk benadrukt dat hij met zijn uitspraak bedoelde te zeggen dat men niet bang moet zijn, maar zakelijk moet optreden. Zoals het IMF dat op zakelijke wijze duidelijk heeft gemaakt dat het sociaal programma van de regering niet goed is, zegt hij. "Dat is gangster."

Eijk merkte in zijn toespraak woensdag in het CLO-centrum op dat de vernieuwde acties van de bonden niet moeten verslappen zoals voorheen. In het begin is er vaak een grote opkomst "a san stiemper, ai heat" en daarna lopen zaken met een sisser af. Er zijn daar vele redenen voor maar, dit keer moeten de acties anders benaderd worden, zei hij. De politiebond doet ook mee aan het protest dat als doel heeft de BTW op brandstof en nutsvoorzieningen aan te houden terwijl er naar manieren gezocht wordt om de situatie draaglijk te houden.

"In elk geval, wanneer wij van de politiebond een strijd beginnen…dan w'e tek' eng gangster. En mi hoop, dat in a verband disi, w'o tek' eng gangster tu yere: No mek no wan sma skrek' unu. Te w'e bigin a strijd disi da am' heat. Am' ganster. Omdat den man e wroko gangster nanga unu. Dan um' tek den gangster ooktu. En a gangster dati kan deh alleen if daadwerkelijk yu e kon, plus deng man san no kon ete. Im' tyar den kon ooktu. Un' no mag frede mensen." Hij gaf verder aan dat de acties "bookwise en streetwise" uitgevoerd zullen worden. "Maar unu nom' frede," benadrukte hij. "Omdat t'e w'o bigin, dan w'o bigin." Hij heeft de mensen ook op het hart gedrukt om bij de protestmars de orde niet te verstoren.

De eerste "officiële" protestmars donderdag is ordelijk verlopen. Op woensdag was er een spontane aan de Gemenelandsweg. Sommige mensen waren zeer verhit, maar zaken zijn niet geëscaleerd. Eijk is tevreden met het verloop. "Temeer daar men aanstoot genomen heeft aan mijn uitspraken," voegt hij toe. "Men heeft een hele andere wending eraan gegeven. Terwijl ik heb uitgelegd dat men niet bang moet zijn en anderen moet meenemen."

"Met 'W'o tek' eng gangster' heb ik nimmer bedoeld dat we gangsterisme gaan promoten of zaken gaan doen als een gangster. Dat heb ik niet gezegd," legt hij uit. "Ik heb duidelijk gezegd dat we niet bang gaan zijn, gewoon gaan blijven opkomen en anderen gaan meenemen."

De IMF-delegatieleider Anastasia Guscina heeft op een persconferentie woensdag duidelijk gemaakt dat het sociaalprogramma van de regering teleurstellend is. De regering heeft nagelaten om bij het treffen van de harde maatregelen een vangnet op te zetten. Het sociaalprogramma dat nu wordt uitgevoerd is ondermaats en niet transparant.

"Wanneer IMF komt, komt IMF om business te doen," reageert Eijk op vragen over de mededeling van het IMF. "En dat doen zij ook als een gangster. Dat bedoel ik. Wanneer ze komen, komen ze om business te doen. Dat na a gangster sani. Business doen en wanneer ze het doen, doen ze het objectief. Dus wanneer ze zien dat de regering het sociaal programma niet uitvoert of niet goed uitvoert, gaan ze het zeggen. Ze gaan het niet voor zichzelf houden, ze gaan het bekendmaken."

Eijk: "Maar het geeft ook aan dat de vakbeweging gelijk heeft. Dat je maatregelen invoert zonder dat je compenseert. Waardoor die werkende klasse, iedereen, elke burger die het niet goed heeft, in feite nog meer in armoede wordt gedompeld. De uitspraak van IMF is een bevestiging van wat die vakbeweging zegt."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May