Bankiersvereniging en VSB willen veiligheidsgaranties acties
09 Nov, 03:46
foto
Het goed opgekomen publiek is opgeroepen om vandaag naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan voor verdere acties. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse Bankiers Vereniging en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) doen afzonderlijk een beroep op de overheid en de vakbonden om toe te zien op een ordelijk verloop van de acties die voor vandaag zijn gepland. Zij pleit ook voor veiligheidsgaranties rondom de acties om onnodige schade en escalaties te voorkomen.

"Op de overheid en de sociale partners wordt een beroep gedaan het pad van dialoog niet te verlaten en in samenspraak te komen tot werkbare oplossingen", zegt de bankiersvereniging.

De vereniging zegt dat zij niet komt aan het stakingsrecht van de burger. Verschillende bonden hebben hun leden vandaag opgeroepen om naar het Onafhankelijkheidsplein te gaan.

De bankiersvereniging stelt dat Suriname momenteel een traject voor herstel van onze economie doorloopt, waar de vraagstukken complex zijn, en de oplossingen vaak niet eenvoudig. "Bovendien worden veel offers gevraagd van de gehele samenleving, zowel werkgevers als werknemers.

Aan cliënten van de banken wordt geadviseerd fysieke bezoeken aan banken gedurende de acties zoveel mogelijk te vermijden en gebruik te maken van digitale betaalmogelijkheden.

VSB bezorgd
Ook de VSB uit haar bezorgdheid over de acties en wat deze zullen teweeg brengen. Net als de bankiersvereniging zegt de VSB het recht van elke burger om te protesteren te erkennen. "Tegelijkertijd willen wij benadrukken dat een vreedzaam en ordelijk verloop van dergelijke acties van essentieel belang is. Dit draagt bij aan het behoud van sociale harmonie en versterkt de geloofwaardigheid van de boodschap die wordt overgebracht."

De VSB moedigt dialoog tussen de regering en de betrokken partijen aan om gezamenlijk tot oplossingen te komen die zowel de belangen van het volk als die van het bedrijfsleven in overweging nemen.

Zij vindt dat de veiligheid van haar medewerkers van het grootste belang is. De VSB roept de regering dan ook op om de veiligheid van eenieder te waarborgen. "Wij pleiten voor een effectievere en oplossingsgerichte samenwerking tussen de regering, vakbonden en het maatschappelijk middenveld om de kernoorzaken van de problemen aan te pakken. De Sociaal Economische Raad (S.E.R.) en het Tripartiet Overleg zijn instrumenten die niet goed gebruikt worden."

De bedrijvenorganisatie wijst erop dat een verdere ontwrichting van de economie, het land mogelijk in een diepere crisis zal doen belanden, "waar wij allen als samenleving mee geconfronteerd zullen worden." Zij voegt eraan toe dat de negatieve gevolgen zeker niet zullen bijdragen aan een duurzame oplossing, sociale rust of sociale welvaart die wij allen beogen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May