Saoedische Ontwikkelingsfonds hoort projectvoorstellen aan
08 Nov, 16:43
foto
De delegatie van het Saoedische Ontwikkelingsfonds met vertegenwoordigers van verschillende instanties bij hun werkbezoek aan Suriname.


Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) was afgelopen week coördinator bij een werkbezoek van een delegatie van het Saoedische Ontwikkelingsfonds (SFD). Er zijn gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van diverse instanties om na te gaan welke prioriteitsprojecten Suriname heeft die mogelijk gefinancierd kunnen worden middels een leenovereenkomst met de SFD.

Elizabeth Bradley, directeur Internationale Samenwerking heeft de gasten vergezeld bij hun werkbezoek. De delegatie van de SFD bestond uit Binmoamar Abdullah Essa, algemeen directeur Rapporten en Statistieken, en Abalkhail Khayal Fahad, operatiespecialist van Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

De SFD verstrekt concessionele leningen aan ontwikkelingslanden tegen een rente van twee tot drie procent met een ‘grace period’ van zes tot zeven jaar. Deze leningen kunnen binnen 25 tot 30 jaar terugbetaald worden. De prioriteitsgebieden van de organisatie zijn, onder andere, landbouw, water en sanitatie, onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en energie.
 
Gepresenteerde projecten

De projecten die werden gepresenteerd waren onder andere: de rehabilitatie van de veerverbinding tussen Paramaribo en Meerzorg en het aanleggen van een weg naar Kaaimangrasie. Het laatste project behelst het verlengen van een bestaande laterietweg vanuit het zogenoemde industriepark te Paranam naar Stolkertsijver in het district Commewijne. Deze weg zal dienen voor transport van zwaar materieel en goederen uit de mijnbouw- en houtsector naar de oude locatie van de Suralco, waar er verschillende faciliteiten liggen zoals een aanmeersteiger die ingezet kan worden voor het verdere transport van goederen en materieel naar Paramaribo.

Een ander project betreft de installatie van waterpompen, waarbij het ministerie van LVV in de planning heeft om 19 pompen op 10 locaties in verschillende districten te installeren om de irrigatie van landbouwgronden ter hand te nemen. BIBIS kwam met een project betreffende een nieuwbouw van het ministerie. Ten slotte werd een project voorgelegd betreffende sociale woningbouw en additionele gebouwen ten behoeve van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) waarin verschillende afdelingen zullen worden gehuisvest, waaronder het Moeder-Kind centrum, het ziekenhuis informatiesysteem, het pathologie laboratorium, het lijkenhuis en de Spoed Eisende Hulp.

De verschillende projecten die zijn gepresenteerd, zullen door het ministerie van Financiën en Planning worden bestudeerd en besproken met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), dat momenteel een schuldsaneringsprogramma uitvoert in Suriname. Daarnaast zullen de prioriteiten van Suriname worden voorgelegd aan de SFD dat tijdens de Board meeting in december 2023 een besluit zal nemen welke projecten in aanmerking komen voor financiering middels een lening, schrijft de voorlichting van BIBIS.

De overige instanties die deel uitmaakten van dit bezoek waren de Scheepvaart Maatschappij Suriname, Baitali Construction Company, de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Openbare Werken (OW) en Financiën en Planning en het Managementteam Landelijk Woningbouwprogramma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May