Energie autoriteit: Financiering en kostenbeheersing blijft uitdagend
07 Nov, 21:13
foto


De overheid heeft tot en met augustus 2023 zo'n 2,44 miljard aan subsidies voor elektriciteit betaald. Voor de resterende periode tot en met december 2023 zal nog ongeveer SRD 820 miljoen aan subsidies voor energie worden betaald. In de suppletoire begroting 2023 heeft de overheid SRD 3,26 miljard opgebracht voor elektriciteitssubsidies; dit is ongeveer 3.5% van de BBP van het land.

Deze gegevens zijn gepubliceerd door de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Heb betreft een eerste publicatie van de voorlopige cijfers van het derde kwartaal van dit jaar. Volgens Dave Abeleven, directeur EAS, gaat het om betrouwbare informatie uit de eerste hand en is het een goede stap in de richting waar wij de energiesector naartoe willen brengen.

De status van de elektriciteitsvoorziening is in het derde kwartaal gekenmerkt door een precaire financiële situatie, met aanzienlijke uitdagingen op het gebied van financiering en stijgende kosten, staat in het verslag. De snelle depreciatie van SRD heeft geleid tot een groeiende kloof tussen de gemiddelde kosten en het gemiddelde elektriciteitstarief, ondanks de minimale tariefaanpassingen in juni 2023 (verhoging basistarief voor alle categorieën, verhoging verbruikstarief voor grootverbruikers). Deze kloof wordt met name verergerd door de stijgende kosten van Heavy Fuel Oil (HFO), inflatie en valutaschommelingen.

Opvallend is dat de elektriciteitstarieven minimaal werden aangepast in juni 2023, en er geen tariefsveranderingen gepland staan voor het derde en vierde kwartaal van 2023. Daarnaast wordt vanaf 1 november 2023 een BTW van 5% toegevoegd aan de elektriciteitsrekening. Een significante ontwikkeling betreft de geleidelijke afbouw van subsidies (kortingen) voor niet huishoudelijke klanten (Klein-Commercieel) en huishoudelijke klanten die niet in aanmerking kwamen voor het Overbruggingstarief (OBT), stelt EAS. Dit heeft geleid tot een verandering in de subsidies die in juni 2023 zijn toegekend, met een verdere afbouw in de komende maanden tot en met december 2023.

De energie autoriteit stelt dat deze ontwikkelingen de uitdagingen op het gebied van financiering en kostenbeheersing in de elektriciteitssector van Suriname benadrukken. "Het blijft belangrijk om een evenwicht te vinden tussen financiële stabiliteit en het handhaven van een betaalbare en betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor alle klanten."




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May