Grondbeleid; Transparantie en rechtvaardigheid dringend vereist
08 Nov, 10:50
foto


Onze samenleving wordt dagelijks geconfronteerd met verontrustende berichten over grondkwesties. Burgers ontdekken tot hun schrik dat gronden, die zij al in cultuur hebben gebracht of die al een bestemming hebben, worden ontnomen en aan derden worden gegeven.

Recente incidenten, zoals de kwestie van de stalweide in Nickerie en de concessie aan Goldline in het Apoera/Washabo gebied, hebben wederom de aandacht gevestigd op duistere wijze waarop ons grond- en concessiebeleid wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd zien wij dagelijks beelden van families in verschillende gebieden van ons land die plots tot de ontdekking komen dat hun jarenlange grondhuur, die vaak in een overgangsfase zit, abrupt aan anderen is toegewezen.

De reactie van de regering is dat de president in enkele gevallen zoals de stalweide van Nickerie met veel fanfare bekend maakt dat hij de beschikking intrekt. Deze handeling is slechts een bevestiging van een volkomen losgeslagen regering waar er geen sprake meer is van besturing noch bestuurlijk gezag.

In andere gevallen komt de president uit met het schorsen/stilleggen van activiteiten voor 6 maanden, zoals de concessie die verleent is aan Goldline in het Apoera/Washabo gebied. Wij zagen dat ook bij de grondkwestie  van het Sabaku project. Het eindresultaat is dat heden ten dage er in feite niets veranderd is en dat het merendeel van de gronden verdeeld zijn gebleven onder familie en vrienden.

Het lijkt erop dat er op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB), onder leiding van de minister, een team is dat zich richt op het identificeren van waardevolle gronden van burgers met het doel deze te ontnemen. Dit gebeurt zonder respect voor wet- en regelgeving, transparantie en rechtvaardig bestuur. De gevolgen van deze praktijken zijn verwoestend. Ze ontnemen boeren en landbouwers hun zekerheid, brengen werkgelegenheid in de agrarische sector in gevaar en bevorderen corruptie.

Het is tijd voor bescherming van de samenleving. Om de belangen van de samenleving en de Surinaamse burger te beschermen, stellen we de volgende maatregelen voor:
1. Er moet een onafhankelijk onderzoek worden ingesteld naar de handelingen van de minister van ROGB. Als uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van wangedrag of onrechtmatige handelingen, moet de minister met onmiddellijke ingang oneervol ontslag krijgen.
2. Alle ambtenaren die betrokken zijn bij deze toewijzingen moeten ook worden onderzocht. Als uit dit onderzoek blijkt dat zij betrokken zijn bij onrechtmatige handelingen, moet hen ontslag worden aangezegd.
3. Alle aanvragen moeten transparant op een website worden geplaatst, met vermelding van de status. Dit zal bijdragen aan de transparantie en het vertrouwen in het proces.
4. Er moet een vaste termijn van maximaal twee maanden gelden voor de afhandeling van de aanvraag. Als er na twee maanden geen afwijzing is ontvangen, mag worden aangenomen dat de aanvraag is goedgekeurd. De wet moet hiermee in overeenstemming zijn.
Het is van cruciaal belang dat de wet deze maatregelen onderschrijft om de rechten van alle betrokkenen te beschermen.

Het is tijd voor transparantie, rechtvaardigheid en respect voor de rechten van alle burgers binnen ons grondbeleid.

Het is van cruciaal belang dat er een einde komt aan al de malafide en corrupte praktijken. Niet alleen lijden de getroffen burgers directe schade, maar ook de Surinaamse belastingbetaler betaalt de prijs.

Suriname verdient beter!

Anqelic del Castilho
DA’91 Wetenschappelijk Bureau

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May