Dr. Eugène Albert Gessel spreekt uit zijn graf (II)
07 Nov, 22:50
foto
Edmund Leilis


(Aangeboden)

In een artikel gepubliceerd in het dagblad De Ware Tijd van woensdag 28 juni 2006 met als titel De zes stellingen van Eugène Gessel: 'Regering dreigt uiteen te vallen' heeft Dr. Eugène Albert 'Oom Sjenie' Gessel zes stellingen geponeerd om zijn visie rond het uiteenvallen van de regering Venetiaan-Sardjoe te onderbouwen. Het uiteenvallen van de regering zou niets te maken hebben met principiële kwesties rond de inrichting van de staat, maar met aangelegenheden waaronder de verdeling van posities zoals ambassadeposten. Deze stellingen werden in een interview met verslaggever Gerold Vliet van Radio ABC geponeerd.
 

Stelling 1: De daadkracht van een regerende coalitie wordt in absolute zin bepaald door de homogeniteit binnen het regeerteam.

Stelling 2: Een regerende coalitie, niet gebaseerd op beginselen, zal zich naar buiten toe manifesteren door incidenten en voorvallen over niet-principiële zaken zoals persoonlijke geraaktheid, geld- en grondkwesties (en wat dies meer zij).

Stelling 3: Een peloton als eenheid heeft tot marssnelheid het tempo van de langzaamste deelnemer. Een regering functioneert als een peloton.

Stelling 4: "Lust for power cements triumvirate", zoals bij die Marron-combinatie. Voor een bepaalde leider uit het triumviraat (3-manschap), nadert met rasse schreden het onafwendbaar moment waarop hij zijn Rubicon moet overschrijden. Zijn "Alea jacta est!" (de teerling is geworpen) is zeer nabij.

Stelling 5: In een constitutioneel vastgelegde republikeinse configuratie zullen, naarmate het leiderschap over de Staat in dezelfde handen blijft, monarchistische tendensen het Republikeins karakter van de Staat ondermijnen.

Stelling 6: In een politieke constellatie met veel politieke denominaties, waarin elke coalitie niet alleen denk-, maar ook maakbaar is, stoelt dit verschijnsel op het totaal gemis aan beginselen en de prioriteit van het politiek optimisme.

Passen deze stellingen ook in de huidige politieke situatie anno 2023? Het oordeel is aan u!




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May