Actiemodel OBS gaat onverkort door
06 Nov, 19:47
foto
Het parkeerterrein van de NVB-bussen aan de Heiligenweg, was vandaag zo goed als leeg.


Er is geen garantie dat de bussen- en boten van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) binnenkort weer de dienstverlening zullen hervatten. De voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS), Antonius Pokie, houdt voet bij stuk dat de regering minimaal twee van de vier maanden achterstallige betalingen moet inlopen alvorens de diensten worden hervat.

De OBS-voorman heeft dit vanmorgen aangegeven tijdens een onderhoud met de minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana en  NVB-directeur Fariyal Renfrum. Pokie zegt dat het gaat om een achterstallig bedrag van bijna SRD 44 miljoen.

"Indien SRD 22 miljoen wordt gestort op onze rekening hervatten we de dienst terstond,"  zegt Pokie aan Starnieuws. Minister Jubithana zegt desgevraagd dat hij begrip heeft voor het standpunt van de organisatie.  Hij gaf als tegenvoorstel aan om de dienst alvast te hervatten, eerst genoegen te nemen met de storting van 1 maand, waarna na een week de storting van de tweede maand zou plaatsvinden. OBS heeft zijn voorstel afgewezen.

Volgens Pokie wil de achterban hier niet mee beginnen omdat er ze vrezen dat als de regering zich niet houdt aan de afspraken, de dienst weer onderbroken moet worden. De OBS-topman legt uit dat de leden geen reservemiddelen meer hebben om voor te schieten. Ze zijn nu aangewezen op de uitbetalingen van de regering.

Pokie is zich ervan bewust dat het actiemodel verregaande gevolgen kan hebben voor hen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer. "We kunnen niet anders," benadrukt hij.

Hoewel de actie sinds vrijdag was aangekondigd, was de teleurstelling vanmorgen duidelijk af te lezen op de gezichten van passagiers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Angela Daniels, leerkracht van beroep die in het district Commewijne woont en in Paramaribo werkt, vertelt dat zij genoodzaakt was om terug naar huis te keren toen zij op het Veerplein was aangekomen. "Er waren geen bussen om naar Paramaribo te gaan. Dit is echt stressend," zegt ze. Haar jongste zoon is door de busstaking ook niet naar school geweest.  Daniels vraagt zich af waarom de regering zulke zaken niet kan voorkomen.

Volgens minister Jubithana ligt de bal nu op de helft van zijn collega van Financiën.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May