Nationale dialoog en corruptie faciliterend beleid
07 Nov, 05:40
foto


In maart 2023 gaf de regering onder leiding van de president met een team van deskundigen aanzet tot de nationale dialoog. Het doel van deze dialoog zoals vervat in het 'Verslag Pre-Nationale dialoog' op bladzijde 6 was om de inzichten te verruimen, om vertegenwoordigers van het volk, die niet in De Nationale Assemblee zijn, in de gelegenheid te stellen zich uit te spreken, de regering de gelegenheid te verschaffen om kennis te nemen van de wensen en grieven van de dialoog partners.

Zij die hadden gedacht dat na de nationale dialoog een verandering of verbetering zou optreden in het beleid en of de manier waarop deze regering haar beleid uitvoert, zijn goed beetgenomen.

In feite overlegt deze president met vertegenwoordigers alleen om zand in de ogen van het volk te strooien, om uiteindelijk uit te voeren wat op zijn agenda staat.
Hier zijn een paar harde voorbeelden:
1. De Staatsraad, een hoog college van Staat, adviseert de president geen Surinaams grondgebied te vervreemden (in eigendom aan vreemde mogendheden toe te kennen) en dat is precies wat de president doet. Hij schenkt aan India Surinaamse grond in eigendom. Ondanks de grondwet het verbiedt.
2. De Staatsraad adviseert de president om niet aan grondconversie te doen zoals beschreven in het Staatsbesluit, dat is afgekondigd. De president doet precies waarin hij zin heeft. Hij tekent en laat het Staatsbesluit publiceren, ondanks het maatschappelijk middenveld hem op de gevolgen heeft gewezen en er geen maatschappelijk draagvlak voor is.
3. De president geeft aan de toewijzing van de percelen te Sabakuproject en Kronenburgproject te laten onderzoeken omdat ze niet rechtmatig waren toegekend en er sprake was van corruptie. Hij kondigt een presidentieel besluit af om alle activiteiten voor 6 maanden stop te zetten en laat na 6 maanden alles rustig doorgaan.
4. De president stelt commissies vast om corruptieschandalen te onderzoeken en stopt daarna alles in de doofpot. De corruptieschandalen van SLM, Surpost, EBS, SWM, LVV enz. Nooit is een onderzoeksrapport naar het OM gestuurd voor een strafrechtelijk onderzoek.
5. De president doet stoer door eerst corruptie gevoelige aanbestedingen te doen plaatsvinden, om daarna in te grijpen alsof hij van niets op de hoogte was. Drie duidelijke voorbeelden zijn: het landelijk schoolbrodenproject van de First Lady, het afbreken van Hoofdpolitie Bureau en die weer laten  aanbesteden, het aanbesteden van de bouw van de zaal van DNA en de renovatie van de markt van Highway.
Allemaal dubieuze aanbestedingen met een corruptielek van miljoenen SRD’s. Achteraf laat de president stiekempjes dit alles doorgaan.
6. Het middels presidentieel besluit intrekken van ministeriële beschikkingen voor een korte periode van 6 maanden en dat besluit als oplossing presenteren aan het volk. Twee voorbeelden zijn: de uitgifte van 200 ha van Stalweide aan een partijgenoot van hem en de uitgifte van een concessie van 300 ha langs de Corantijnrivier voor zandafgravingen aan een Chinees bedrijf.

Er zijn nog legio andere voorbeelden hoe deze president het volk misleidt en hoe hij zijn corruptie faciliterend beleid continueert. Van een eventuele uitvoering van besluiten binnen het nationale overleg, is geen sprake. De president is duidelijk bezig zijn eigen agenda voor zijn partij uit te voeren, waarbij enge groepsbelangen worden behartigd. Dit resulteert zonder meer in chaos en wanbeleid. Het behartigen van het nationaal belang staat bij deze regering voor deze regeerperiode niet op de agenda.

Daniella Sumter
Gewezen DNA-lid

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May