Stichting Radjie Rijst Industrie laat via haar raadsman Greg Sitaram weten dat de intrekking van de beschikking van het terrein in Nickerie, bij haar als donderslag bij heldere hemel is gekomen. Er is totaal niet gecommuniceerd erover. Via de media is vernomen over de intrekking van het recht op grondhuur. De stichting is en blijft ten stelligste op haar standpunt dat door haar bij aanvraag en verkrijging van het grondhuurrecht, de juiste procedure in acht is genomen.De stichting vindt het jammer dat zij met de haren gesleept wordt in een kennelijk politiek conflict tussen twee partijen die deel uitmaken van de regeercoalitie. De stichting heeft intussen een hypotheek doen vestigen op het perceel dat zij in grondhuur heeft verkregen en zij heeft met de gelden die getrokken zijn uit die lening, kapitale investeringen gedaan voor de bewerking c.q zaaiklaar maken van een groot deel van dat perceel. De vraag is wat de Staat hieraan zal doen. De stichting is een onderdeel van een consortium dat gericht is op de productie en export van rijst.
"Het is absoluut niet juist dat het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) toen Natuurlijke Hulpbronnen, het perceel in grondhuur heeft gegeven aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er is slechts een beschikking waaruit blijkt dat het perceel ter beschikking is gesteld aan het ministerie", benadrukt Sitaram. Er is geen juridische titel op de grond.
Het Decreet Uitgifte Domeingrond, artikel 1 sub 2 lid 1 en 6 stelt dat de minister van GBB met uitsluiting van elk ander de bevoegdheid heeft om domeingrond in grondhuur, huur en gebruik aan derden die daarvoor in aanmerking komen, vanwege de Staat Suriname uit te geven. Artikel 2 sub A en B geven aan wie allemaal een terrein kunnen aanvragen en in aanmerking kunnen komen voor het beperkt zakelijk recht grondhuur, het persoonlijk recht van huur en gebruik. Het toenmalige ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen had niet de bevoegdheid om enig recht te geven aan LVV, stelt Sitaram.
Dat politici van Nickerie zonder gedegen onderzoek uitspraken doen over rechten die niet bestaan en of onbevoegdelijk c.q in strijd met de wet is geven, is op zijn zachtst gezegd fout, meent Sitaram. Dit is onverantwoordelijk en zou je beter van gekozen volksvertegenwoordigers moeten verwachten. Zaken dienen eerst goed onderzocht te worden alvorens men deze aan de grote klok gaat hangen.
De stichting gaat in ieder geval uit dat zij naar Surinaams recht is opgericht en hierdoor rechtsbescherming dient te krijgen en ook moet kunnen rekenen op vertegenwoordiging van de in Nickerie gekozen parlementariërs. De stichting gaat verder in samenspraak met haar raadsman de zaak evalueren en op grond van concrete door de Staat genomen beslissingen, verdere stappen ondernemen welke zij in haar belang nodig acht.
De stichting spreekt de hoop uit dat de Staat alvorens zij beslissingen neemt, dit geval opnieuw onder de loep neemt. De Stichting is bereid alle gevraagde medewerking te verlenen aan de Staat om tot juridisch correcte besluiten te geraken.