IMF-delegatie in Suriname voor 4e evaluatie programma
04 Nov, 22:52
foto


Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onder leiding van Anastasia Guscina is in Suriname. De 9 personen tellende delegatie gaat voor de vierde keer de stand van zaken opmaken (review) van het programma (Extended Fund Facility) dat met Suriname is overeengekomen. De beleidsgesprekken duren tot 8 november. Bij positieve beoordeling van de  huidige review, zal Suriname weer US$ 52 miljoen ontvangen.

De counterpart is het ministerie van Financiën en Planning, waarbij minister Stanley Raghoebarsing de Surinaamse delegatie leidt. Suriname en het IMF zijn in december 2021 een programma voor 36 maanden overeengekomen. Het doel is om het Herstelplan van de overheid te ondersteunen. Daarbij moest er via consolidatie van de begroting en herschikking van de schulden duurzaamheid ontstaan voor de begroting en schuldpositie. Tevens zou er een sociaal programma worden uitgevoerd om de kwetsbare personen in de samenleving te beschermen. Verder diende het monetaire en wisselkoersbeleid verbeterd te worden. De kwetsbaarheid van de financiële sector diende ook aangepakt te worden. Ten slotte behoorde de anti-corruptie en goed bestuur vorderingen te boeken. 

Voor het programma was oorspronkelijk US$ 688 miljoen goedgekeurd. Het bedrag is vanwege het missen van enkele reviews US$ 516 miljoen geworden. De gemiste reviews worden niet uitbetaald. Van dit bedrag heeft Suriname inmiddels US$ 156 miljoen ontvangen. Deze middelen helpen om de koers te stabiliseren en de deviezenvoorraad op peil te houden, meldt het ministerie van Financiën & Planning.

De IMF delegatie zal gesprekken voeren met de minister van Binnenlandse Zaken over de voortgang van de Public Sector Reform. Met een cluster van vijf ministers -t.w. Sociale Zaken, Volksgezondheid, Arbeid, Binnenlandse Zaken, Financiën en Planning- wordt over het Sociaal programma gesproken. Met de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij zal over het agrarisch beleid gesproken worden. Met de minister van Financiën en Planning zullen diverse gesprekken plaats vinden over de voortgang van het programma. 

Hiernaast vinden er gesprekken plaats met de Centrale Bank, diverse banken en cambio's over de financiële sector en de wisselkoers. Met de Centrale Bank zal ook worden gesproken over de nieuwe Bankwet, het monetair beleid en de hervormingen. Met het Bureau voor de Staatsschuld wordt gesproken over de stand van zaken bij de herschikking van de schulden. Er zal verder een ontmoeting plaatsvinden met de Anti-Corruptie Commissie over haar werkzaamheden. Ook wordt met de Centrale Lands Accountants Dienst gesproken over de activiteiten van dit instituut.

Het gesprek met de Suriname Economic Oversight Board Speciale verdient een speciale vermelding. Deze monitort de uitvoering van het IMF programma vanuit het bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld. Aan het eind van het bezoek zullen bezoeken gebracht worden aan de leiding van de Nationale Assemblee, de vicepresident en de president.
Op woensdag 8 november wordt een gezamenlijke persconferentie gehouden over het bezoek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May