IDB-chef: Latijns-Amerika en Caribisch gebied klaar voor sterkere groei
04 Nov, 16:51
foto
Een gouden wereldbol met nadruk op Latijns-Amerika en zijn economie. (Getty Images)


Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn klaar voor een sterkere groei in de komende jaren, gesteund door het akkoord van vrijdag tussen de Verenigde Staten, Canada en tien landen om de regionale toeleveringsketens te versterken, zegt het hoofd van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

IDB-president Ilan Goodfajn vertelde Reuters dat de bank een grote rol zou spelen in die groei na de ondertekening van drie nieuwe overeenkomsten met de VS op het gebied van migratie, biodiversiteit en stappen om meer investeringen uit de particuliere sector te mobiliseren.

De Amerikaanse president Joe Biden en topfunctionarissen uit Barbados, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Peru, Uruguay, Mexico en Panama, hebben vrijdag beloofd de economische banden te verdiepen, met een grote nadruk op migratie en toeleveringsketens voor schone energie, medische benodigdheden en halfgeleiders.

"Dit is een overeenkomst die in feite Amerika, de VS, met landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aan elkaar lijmt", zei hij. "Het is het moment waarop je de kans kunt grijpen om dingen te veranderen."

Het akkoord van vrijdag stuurde een "enorm signaal" naar Amerikaanse investeerders en anderen die projecten in de regio in de gaten hielden, zei hij.

Goldfajn, een voormalig IMF-functionaris die een jaar geleden het roer van de IDB overnam, zei dat de regio nog steeds met veel sociale, begrotings- en klimaatuitdagingen wordt geconfronteerd, maar dat uitgebreidere samenwerking en investeringen de regio kunnen helpen bloeien – en de wereld kunnen helpen in haar behoeften op het gebied van voedsel, kritische mineralen en energie te voorzien.

Hij zei dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 30% van hun energie uit hernieuwbare energiebronnen produceerden, het dubbele van het mondiale gemiddelde, en tweederde van het lithium in de wereld en 38% van het koper bevatten. Het produceert ook genoeg voedsel om 1,3 miljard mensen te voeden.

De overeenkomst van vrijdag omvatte 89 miljoen dollar voor de inspanningen van de IDB om landen te helpen de migratieproblemen het hoofd te bieden, waaronder 25 miljoen dollar uit de VS en extra fondsen uit Canada, Zuid-Korea en Spanje en het gewone kapitaal van de IDB.

Het riep ook het Amerikaanse International Defense Finance Corp en IBD Invest, de tak van de bank uit de particuliere sector op, om een nieuw investeringsplatform op te zetten om grootschalige strategische infrastructuurprojecten in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te financieren.

Washington kondigde ook een bijdrage van US$10 miljoen aan voor een IDB-subsidiefaciliteit voor biodiversiteit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May