Aardbeving in Nepal kost minstens 69 levens
04 Nov, 03:24
foto
Mensen kwamen uit hun huizen toen er vrijdagavond laat matige trillingen werden gevoeld in Lucknow, delen van Uttar Pradesh en Delhi NCR, toen een aardbeving met een kracht van 6,4 Nepal trof. (Foto: Hindustan Times)


Minstens 69 mensen zijn vrijdag gedood en tientallen anderen zijn gewond geraakt in Nepal toen een sterke aardbeving het westelijke deel van Jajarkot trof. Getuigen zeggen dat huizen in het gebied zijn ingestort en gebouwen tot aan New Delhi, India, schudden.

Het Nepalese Nationale Seismologische Centrum zei dat de aardbeving een kracht van 6,4 had, maar het Duitse Onderzoekscentrum voor Geowetenschappen (GFZ) verlaagde de omvang later naar 5,7 en de U.S. Geological Survey schatte deze op een kracht van 5,6.

Lokale functionarissen zeiden dat het niet mogelijk was om contact te leggen in het gebied nabij het epicentrum in Jajarkot, een heuvelachtig district met 190.000 inwoners en dorpen verspreid in afgelegen heuvels.

De lokale functionaris van Jajarkot, Harish Chandra Sharma, zei dat in zijn district minstens 34 mensen zijn gedood, terwijl in het naburige district Rukum West, politiefunctionaris Namaraj Bhattarai zei dat er minstens 35 doden zijn gemeld.

"Reddings- en zoekteams moeten wegen vrijmaken die zijn geblokkeerd door droge aardverschuivingen als gevolg van de aardbeving om de getroffen gebieden te bereiken", zei Bhattarai.

Ramidanda, waar het epicentrum ligt, is nog niet bereikt door de autoriteiten.

Premier Pushpa Kamal Dahal uitte zijn verdriet over het verlies van mensenlevens en eigendommen tijdens de aardbeving en gaf veiligheidsdiensten opdracht onmiddellijke reddings- en hulpoperaties te lanceren, in een bericht op sociale media X, voorheen bekend als Twitter.

Minstens twintig mensen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, vertelde districtsfunctionaris Suresh Sunar van Jajarkot telefonisch aan Reuters.

"Ik ben zelf in de open lucht. We verzamelen details, maar door de kou en de nacht is het moeilijk om informatie uit afgelegen gebieden te krijgen", vertelde hij aan Reuters.

Het Nationaal Seismologisch Centrum van Nepal zei dat de aardbeving om 23.47 uur lokale tijd plaatsvond in het Jajarkot-district van de provincie Karnali. Jajarkot ligt ongeveer 500 km ten westen van de hoofdstad Kathmandu.

Lokale mediabeelden toonden afgebrokkelde gevels van bakstenen huizen met meerdere verdiepingen, met verspreide grote meubelstukken.

Bevingen werden gevoeld in naburige districten en zelfs tot in Kathmandu, zeiden bewoners.

"Huizen zijn ingestort. Mensen renden uit hun huizen. Ik bevind me tussen de menigte doodsbange bewoners. We proberen details van de schade te achterhalen", vertelde politiefunctionaris Santosh Rokka telefonisch aan Reuters.

Volgens getuigen van Reuters schudde de aardbeving gebouwen tot in New Delhi, ongeveer 600 km verderop. Video's op sociale mediaplatform X, voorheen bekend als Twitter, lieten mensen zien die de straat op rennen terwijl sommige gebouwen werden geëvacueerd.

In 2015 kwamen bij twee aardbevingen in Nepal ongeveer 9.000 mensen om het leven. Hele steden, eeuwenoude tempels en andere historische plekken werden in puin gelegd. Meer dan een miljoen huizen werden verwoest, wat de economie 6 miljard dollar kostte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May