Hezbollah: Kans op bredere oorlog in Midden-Oosten
04 Nov, 06:57
foto
Hezbollah-aanhangers heffen hun vuisten op en juichen in Beiroet terwijl de leider van de Libanese groep, Hassan Nasrallah, via een videoverbinding verschijnt om zijn eerste toespraak te houden sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza. (Foto: AP)


De leider van de door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon waarschuwde de Verenigde Staten (VS) vrijdag dat als Israël zijn aanval op Gaza niet zou stoppen, het conflict zou kunnen uitgroeien tot een regionale oorlog. Sayyed Hassan Nasrallah bedreigde in zijn eerste toespraak sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober ook de VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, en liet doorschemeren dat zijn door Iran gesteunde paramilitaire groep klaar was om de confrontatie aan te gaan met Amerikaanse oorlogsschepen in de Middellandse Zee.

Hezbollah, een zwaarbewapende bondgenoot van Hamas-militanten in Gaza, is de strijd aangegaan met Israëlische troepen aan de grens tussen Libanon en Israël in de grootste opflakkering sinds het land in 2006 een oorlog met Israël voerde.

"Jullie, de Amerikanen, kunnen de agressie tegen Gaza stoppen omdat het jullie agressie is", zei Nasrallah. "Wie een regionale oorlog wil voorkomen, en ik praat met de Amerikanen, moet de agressie tegen Gaza snel stoppen."

Hij voegde eraan toe dat Hezbollah, het speerpunt van een door Teheran gesteunde regionale alliantie die vijandig staat tegenover Israël en de Verenigde Staten, niet bang was voor de Amerikaanse marinevuurkracht die Washington in de regio heeft verzameld sinds het uitbreken van de crisis.

"Jullie, de Amerikanen, weten heel goed dat als er oorlog uitbreekt in de regio, jullie vloten van geen enkel nut zullen zijn, noch dat vechten vanuit de lucht enig nut zal hebben, en degene die de prijs zal betalen, zal… uw belangen, uw soldaten en uw vloten", zei hij.

Andere aan Iran verbonden groepen hebben zich sinds 7 oktober in de strijd gemengd, waarbij door Teheran's gesteunde sjiitische groepen op Amerikaanse troepen in Irak en Syrië schoten, en de Jemenitische Houthi’s drones op Israël lanceerden.

Nasrallah prees deze acties en zei dat verdere escalatie langs de Libanese grens tussen Israël en zijn groep afhankelijk was van wat er gebeurde in de Gazastrook, die werd aangevallen door Israëlische troepen sinds Hamas Israël vier weken geleden aanviel.

In Washington zei een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis op de hoogte te zijn van de toespraak van Nasrallah, maar zich niet in te laten met een 'woordenoorlog'. Hezbollah en andere statelijke en niet-statelijke actoren mogen niet proberen te profiteren van het conflict tussen Israël en Hamas, aldus de woordvoerder.

Israël heeft beloofd Hamas, dat Gaza regeert, uit te roeien als vergelding voor de aanval van 7 oktober, waarbij de militante groepering 1.400 mensen doodde en meer dan 240 mensen gijzelde.

Israël heeft Gaza vanuit de lucht getroffen, een belegering opgelegd en een grondaanval gelanceerd, waardoor wereldwijd alarm is ontstaan over de humanitaire omstandigheden in de enclave, waarbij voedsel schaars is, de medische diensten zijn ingestort en het aantal burgerslachtoffers de 9.000 heeft overschreden.

De opmerkingen van Nasrallah vielen samen met een bezoek aan Tel Aviv door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, tijdens zijn tweede rondreis door de regio in minder dan een maand, om steun te betuigen aan nauwe bondgenoot Israël in zijn confrontatie met Hamas.

Blinken drong er bij Israël op aan om zijn militaire offensief tijdelijk stop te zetten, zodat hulp Gaza binnen zou kunnen komen, maar hij kreeg te maken met tegenwerking van premier Benjamin Netanyahu, die een dergelijke stopzetting afwees tenzij gijzelaars die door Hamas-militanten werden vastgehouden, worden vrijgelaten.

Het Israëlische leger zei dat zijn troepen Hamas-militanten van dichtbij bestreden in de verwoeste straten, nadat ze Gaza-stad hadden omsingeld in hun poging de islamitische groepering uit te roeien die het kleine, dichtbevolkte gebied controleert.

Hulporganisaties waarschuwen dat zich een humanitaire catastrofe afspeelt in de bloedigste episode in tientallen jaren in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Frankrijk is van plan donderdag een humanitaire conferentie voor de burgers van Gaza te houden, zeiden drie diplomatieke bronnen.

Meer dan de helft van de bevolking van Gaza schuilt nu in faciliteiten van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN, met onvoldoende water en voedsel, zeiden vier VN-agentschappen in een gezamenlijke verklaring.

Israël bombadeert ambulance in Gaza-Stad
Israël heeft vrijdag in Gaza-stad een ambulance aangevallen die naar eigen zeggen militanten vervoerde, maar waarvan de gezondheidsautoriteiten in de door Hamas gecontroleerde enclave zeiden dat ze gewonde mensen evacueerden van het belegerde noorden naar het zuiden van het gebied.

Ashraf al-Qidra, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, zei dat de ambulance deel uitmaakte van een konvooi dat het al-Shifa-ziekenhuis verliet, waarop Israël zich richtte. Hij voegde eraan toe  dat "een groot aantal" werd gedood en gewond. Hij noemde echter geen cijfers. Later werd bekendgemaakt dat er minstens 15 doden waren gevallen.

Het Israëlische leger zei dat het een ambulance had geïdentificeerd en geraakt" die werd gebruikt door een Hamas-terroristische cel" in het strijdgebied.

De gezondheidsautoriteiten in Gaza zeggen dat minstens 9.227 mensen zijn gedood sinds Israël zijn aanval op de enclave van 2,3 miljoen mensen begon als vergelding voor de Hamas-ramp van 7 oktober.

De Israëlische militaire woordvoerder admiraal Daniel Hagari zei in een briefing dat Israël tot nu toe tijdens de oorlog tien Hamas-commandanten had gedood die verantwoordelijk waren voor het plannen van de aanval van 7 oktober.

Israël zei dat het 23 soldaten heeft verloren tijdens het offensief.

Bij een Israëlische luchtaanval op Khan Younis in het zuiden van Gaza werden een lokale journalist van de officiële Palestijnse TV en minstens negen van zijn naaste familieleden in hun huis gedood, zeiden familieleden en gezondheidsfunctionarissen.

Het Franse Instituut in Gaza werd getroffen door een Israëlische luchtaanval, maar er werden geen gewonden gemeld onder het personeel op de locatie, zei het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl ook het Gaza-kantoor van nieuwsorganisatie Agence France-Presse (AFP) werd getroffen.

Volgens Egyptische en Palestijnse functionarissen zijn vrijdag meer dan 300 buitenlandse paspoorthouders en personen Egypte binnengekomen vanuit Gaza via de grensovergang bij Rafah, samen met een kleine groep medische evacués.

Frankrijk zei dat 34 van zijn onderdanen zich onder degenen bevonden die vertrokken. Het Witte Huis zei dat honderd Amerikaanse burgers en familieleden donderdag Gaza hebben verlaten en dat een andere grote groep Amerikanen naar verwachting vrijdag zal vertrekken.

Het VN-rechtenbureau omschreef de situatie op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever als 'alarmerend' en zei dat Israëlische troepen steeds vaker militaire tactieken en wapens gebruikten bij wetshandhavingsoperaties daar.

Minstens 132 Palestijnen, waaronder 41 kinderen, werden gedood op de Westelijke Jordaanoever, 124 door Israëlische strijdkrachten en acht door Israëlische kolonisten, aldus het rapport. Ook werden twee Israëlische soldaten gedood.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May