Pablo Escobar's wilde nijlpaarden worden gedood
Experts proberen al jaren de aantallen nijlpaarden onder controle te krijgen.
Escobar importeerde de dieren voor zijn privédierentuin in Hacienda Nápoles. Ze werden aan hun lot overgelaten, nadat hij in 1993 bij een vuurgevecht met de politie om het leven kwam.
De autoriteiten hebben verschillende benaderingen geprobeerd om de bevolkingsexplosie in de belangrijkste rivier van Colombia, de Magdalena, te beteugelen, waaronder sterilisatie en het overbrengen van individuen naar dierentuinen in het buitenland.
De inspanningen slaagden er echter niet in de groei van de kudde in te dammen, omdat er een gebrek aan roofdieren was en de vruchtbare en moerassige regio Antioquia perfecte omstandigheden bood voor het inheemse Afrikaanse dier om te gedijen.
Hun lot werd bezegeld toen vorig jaar nijlpaarden tot invasieve soort werden verklaard, wat de deur opende voor ruiming.
"We werken aan het protocol voor de export van de dieren", zei Muhamad door de lokale media. "We gaan geen enkel dier exporteren als er geen toestemming is van de milieuautoriteit van het andere land."
Ze zei dat het ministerie een protocol voor euthanasie aan het opstellen was als laatste redmiddel.
Colombiaanse experts waarschuwen al lang dat de ongecontroleerde voortplanting van nijlpaarden een bedreiging vormt voor de mens en de inheemse fauna.
Schattingen suggereren dat de bevolking in 2035 tot 1.000 zou kunnen groeien als er niets wordt gedaan, maar dierenactivisten zeggen dat sterilisatie lijden voor de dieren met zich meebrengt – en groot gevaar voor de dierenartsen die dit doen.
Het nijlpaard is een van de grootste landdieren, met volwassen mannetjes die tot drie ton wegen. Ze behoren ook tot de gevaarlijkste en doden ongeveer 500 mensen per jaar.
Vissersgemeenschappen langs de rivier de Magdalena zijn aangevallen en enkele nijlpaarden zijn een schoolplein binnengevallen, hoewel er niemand is gedood.
Escobar was het hoofd van het Medellín-kartel en werd de 'cocaïnekoning' genoemd, die naar schatting 30 miljard dollar vergaarde door drugs naar Miami en het zuiden van de Verenigde Staten te smokkelen.
Zijn terreurbewind duurde meer dan een decennium en omvatte ontvoeringen, honderden moorden, omkoping, bomaanslagen en oorlogen met rivaliserende drugsbaronnen – evenals een kort verblijf als gekozen politicus.
Als een van de meest gezochte mannen ter wereld gaf hij zichzelf in 1991 over aan de Colombiaanse autoriteiten met de afspraak dat hij vijf jaar zou doorbrengen in een gevangenis die hij had gebouwd, bekend als La Catedral.
Escobar ging een jaar later op de vlucht, te midden van pogingen van de regering om hem naar een veiliger gevangenis te brengen.
Met een premie van twee miljoen dollar op zijn hoofd kwam hij aan zijn einde in zijn geboortestad Rionegro. Hij werd op 2 december 1993 op een dak doodgeschoten toen hij de politie probeerde te ontwijken.
Hij liet een erfenis van geweld na, maar ook de 5.500 hectare grote Hacienda Nápoles, een privécitadel in Antioquia met onder meer een menagerie van vier nijlpaarden, giraffen, kamelen en zebra's.
De haciënda werd na de dood van Escobar door de regering overgedragen aan de arme lokale bevolking, en de nijlpaarden mochten vrij rondlopen, omdat ze te moeilijk werden geacht om te grijpen.
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen