Sombere VN-dag 'beëindigen straffeloosheid misdaden tegen journalisten'
02 Nov, 22:33
foto


Deze Internationale Dag van de Verenigde Naties (VN) om een einde te maken aan de straffeloosheid van misdaden tegen journalisten is somber. 33 mediawerkers zijn omgekomen in het Israëlisch-Palestijnse conflict: 28 Palestijnen, 4 Israëliërs en 1 Libanees. De Associatie van Caribische  Mediawerkers (ACM) stelt ook met droefheid vast dat Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog steeds de dodelijkste plekken zijn om journalist te zijn. Volgens het rapport voor veiligheid van journalisten en het gevaar van straffeloosheid, van Unesco’s directeur-generaal, zijn tussen 2022 en 2023 in 10 landen in die regio, 69 journalisten vermoord. De Surinaamse Vereniging van Journalisten is aangesloten bij ACM, waar Harvey Panka voorzitter van is.

Vandaag is van belang omdat niet alleen de levens van journalisten in gevaar zijn. In sommige van de meest extreme gevallen blijven misdaden tegen hen onbestraft. Op vrijdag 8 september vuurde een schutter op een motorfiets verschillende schoten af op het kantoor van Nationwide News Network, een van de toonaangevende mediahuizen in Jamaica. Een soortgelijke situatie vond op dinsdag 24 oktober plaats in Suriname bij radiostation LIM FM. Bij beide aanvallen raakte niemand gewond, maar auto's op beide terreinen werden getroffen. Ondanks de wijdverbreide veroordeling is voor beide aanvallen niemand gearresteerd.

Straffeloosheid is een verraderlijke bedreiging. Het dient om misdaad te legitimeren, door daders ongestraft te laten. Het kan leiden tot een klimaat waarin de mishandeling van mediawerkers wordt genormaliseerd en misschien zelfs wordt aangemoedigd. Neem Haïti: bij de bespreking van de moord op een Radio-Televisie-journalist in april zegt het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ): "Er is weinig kans dat de moordenaars van (Dumesky) Kersaint ooit voor het gerecht zullen worden gebracht."

ACM blijft zich inzetten om het werk van journalisten te ondersteunen en te strijden voor hun veiligheid. Dit omvat onder meer een beroep op de regionale wetshandhavingsinstanties om het onderzoek naar misdaden tegen hen zeer serieus te nemen. De vereniging herhaalt haar oproep tot een grondig onderzoek naar de aanslagen op Nationwide News Network, LIM FM en de bomaanslag op de auto van de Dominicaanse journalist Carlisle Jno Baptiste, in juli.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May