Iran: Khamenei roept moslimlanden op Israël te boycotten
02 Nov, 12:09
foto
De Iraanse Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei spreekt tijdens een bijeenkomst met een groep studenten in Teheran. (Foto via Reuters)


De Iraanse Opperste leider Ayatollah Ali Khamenei heeft de moslimstaten opgeroepen de olie- en voedselexport naar Israël stop te zetten en een einde te eisen aan de bombardementen op de Gazastrook, zo melden staatsmedia. "De bombardementen op Gaza moeten onmiddellijk stoppen… de export van olie en voedsel naar het zionistische regime moet worden gestopt", zei Khamenei tegen een groep studenten in Teheran, volgens Iraanse staatsmedia.

Israël heeft beloofd het door Teheran gesteunde Hamas, dat Gaza regeert, uit te roeien als vergelding voor een aanval van 7 oktober waarbij 1.400 mensen omkwamen en honderden werden gegijzeld.

Israël heeft een ongekend bombardement op Gaza gelanceerd en een belegering van de enclave opgelegd. De Palestijnse autoriteiten zeggen dat meer dan 8.000 mensen zijn gedood.

De geestelijke leiders van Iran hebben Israël gewaarschuwd voor een escalatie als het er niet in slaagt de agressie tegen de Palestijnen te beëindigen, waarbij de autoriteiten hebben aangegeven dat door Teheran gesteunde bondgenoten in het Midden-Oosten, bereid waren in actie te komen.

Het steunen van de Palestijnse zaak is sinds de Islamitische Revolutie van 1979 een politieke pijler van de Islamitische Republiek geweest en een manier waarop de sjiitische moslimtheocratie Iran tot een leider in de moslimwereld heeft gevormd.

Khamenei, de hoogste autoriteit van Iran, zei dat de Verenigde Staten medeplichtig is aan Israëls "recente misdaden tegen de Palestijnen".

"De islamitische wereld mag niet vergeten dat in de cruciale kwestie Gaza degenen die zich tegen de onderdrukte Palestijnse natie verzetten de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië waren", zei Khamenei onder gezangen als "Dood aan Israël" en "Dood aan Amerika".

Israël, dat Teheran weigert te erkennen, heeft de geestelijke leiders van Iran er lange tijd van beschuldigd het geweld aan te wakkeren door wapens aan Hamas te leveren. Teheran zegt morele en financiële steun te geven aan de groep, die de Gazastrook controleert.

"Een van de schaamteloze daden van het Westen is het beschuldigen van Palestijnse strijders van terrorisme", zei Khamenei.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May