Lionel Messi wint achtste Ballon d'Or
30 Oct, 20:00
foto
David Beckham overhandigde de Ballon d'Or aan Lionel Messi. (Getty Images)


Lionel Messi heeft voor de achtste keer de Ballon d'Or voor heren gewonnen. De 36-jarige Argentijn werd tijdens de ceremonie in Parijs geëerd nadat hij zijn land vorig jaar had geholpen het WK in Qatar te winnen. Messi komt nu uit voor Inter Miami. Bij het vrouwenvoetbal ging de hoofdprijs naar de Spaanse wereldkampioen Aitana Bonmati.

Jude Bellingham, speler voor Engeland en Real Madrid-middenvelder, won de Kopa Trophy voor 's werelds beste speler onder de 21 jaar.

Messi won zijn recordverlengende Ballon d'Or-prijs vóór Manchester City-aanvaller Erling Haaland.

De Franse aanvaller Kylian Mbappe – die pas de tweede man werd die een hattrick in de WK-finale scoorde in de 4-2 penalty shootout-nederlaag tegen Argentinië – eindigde als derde.

"Het is fijn om weer hier te zijn en van dit moment te genieten", zei Messi. "Om het WK te kunnen winnen en mijn droom te verwezenlijken."

De voormalige ster van Barcelona en Paris St-Germain voegde hieraan toe: "Ik kon me niet voorstellen dat ik de carrière zou hebben die ik heb gehad en alles wat ik heb bereikt, het fortuin dat ik heb gehad om deel uit te maken van het beste team in de geschiedenis."

"Ze zijn allemaal - Ballon d'Or awards-  om verschillende redenen bijzonder."

De Noorse international Haaland scoorde een recordaantal van 36 doelpunten in 35 competitiewedstrijden en scoorde 52 doelpunten in alle competities, terwijl City de Treble van de Premier League, Champions League en FA Cup won.

Hij werd erkend voor zijn prestaties met de Gerd Muller Trophy voor beste doelpuntenmaker.

"Ik wil Manchester City en de hele club bedanken", aldus Haaland.

"Ik wil ook mijn familie en alle mensen om mij heen bedanken voor het feit dat ze mij hebben gemaakt tot wie ik nu ben."

Afstand Messi en de rest wordt groter
De Ballon d'Or erkent de beste voetballer van het jaar en wordt gekozen door 100 journalisten van over de hele wereld.

Messi hielp Argentinië niet alleen aan glorie op het WK, maar speelde ook een sleutelrol toen Inter Miami hun eerste trofee won - de Leagues Cup - en scoorde hij elf doelpunten in veertien wedstrijden voor de Major League Soccer-ploeg.

Hij heeft nu drie Ballon d'Or-prijzen meer gewonnen dan wie dan ook, waarbij Cristiano Ronaldo hem vijf keer heeft gewonnen, voor het laatst in 2017.

De Portugese international, die voor Al Nassr in Saudi-Arabië speelt, stond voor het eerst sinds 2003 niet op de shortlist.

Martinez beste keeper ter wereld
De Argentijnse WK-winnaar en Aston Villa-doelman Emiliano Martinez won de Yashin Trophy voor de beste doelman ter wereld. Martinez won de Gouden Handschoen in Qatar en blokte een strafschop van Kingsley Coman in de strafschoppenreeks tegen Frankrijk in de finale.

Hij hielp Aston Villa ook als zevende te eindigen in de Premier League en een plaats veilig te stellen in de Europa Conference League.

Martinez werd echter uitgelachen door een deel van het publiek tijdens de ceremonie in Parijs. De doelman kreeg kritiek vanwege de wijze waarop hij overwinning van het kampioenschap vorig jaar vierde.

Manchester City wint clubprijs
Manchester City werd bij de uitreiking voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot club van het jaar.

De ploeg van Pep Guardiola werd pas het tweede Engelse team dat vorig seizoen de Treble van de Champions League, Premier League en FA Cup won.

Er stonden zeven spelers op de shortlist voor de Ballon d'Or-prijs voor mannen dit jaar.

Vinicius Jr. ook geëerd

Real Madrid-vleugelspeler Vinicius Jr ontving de Socrates Award voor zijn bijdrage buiten het veld en beloofde zich te blijven uitspreken tegen racisme in het wereldvoetbal.

Vinicius is de afgelopen twee seizoenen regelmatig het doelwit geweest van racistisch misbruik in La Liga-wedstrijden. Hij kreeg erkenning voor het starten van een stichting die scholen bouwt in verarmde gebieden en investeert in onderwijs in Brazilië.

"Ik zal sterk blijven in de strijd tegen racisme", zei de Braziliaan. "Het is heel triest om tegenwoordig over racisme te praten, maar we moeten doorgaan met de strijd, zodat mensen minder lijden."


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May