Acapulco geteisterd door plunderingen na orkaan Otis
29 Oct, 02:56
foto
De ravage die orkaan Otis na zijn doortocht in Acapulco heeft achtergelaten, loopt in de miljarden dollars. (Foto: AP)


Plunderingen verwoestten de Mexicaanse stad Acapulco nadat de iconische badplaats deze week werd getroffen door de orkaan Otis. De recordbrekende storm heeft volgens de regering 39 mensen het leven gekost, terwijl duizenden inwoners worstelen om aan voedsel en water te komen.

Otis beukte Acapulco woensdag vroeg met windsnelheden van 266 km per uur, waardoor de stad onder water kwam te staan, daken van huizen, winkels en hotels werden gescheurd, voertuigen onder water kwamen te staan en de communicatie- en weg- en luchtverbindingen werden verbroken.

De kosten van de verwoestingen die de categorie 5-storm had aangericht, werden geschat op miljarden dollars, en meer dan 8.000 strijdkrachten werden gestuurd om de getroffen haven te helpen herstellen.

"Op dit moment heeft geld voor ons geen zin omdat er niets te koop is, alles is geplunderd", zei de 57-jarige inwoner van Acapulco, Rodolfo Villagomez nadat Otis door de stad scheurde. "Het was een totale chaos. Je kon het hier horen blazen als een stier."

Donderdagavond droegen mensen goederen, waaronder voedsel, water en toiletpapier, uit winkels. "We kwamen eten halen, omdat we er geen hebben", vertelde een vrouw aan Reuters.

Op de video van Reuters waren mensen te zien die dozen uit een verwoeste supermarkt droegen en auto's aan het laden waren. Binnen waren de rekken totaal leeg gehaald.

"Op sommige plaatsen vonden plunderingen plaats omdat er sprake was van een noodsituatie", zei president Lopez Obrador vrijdag, waarbij hij de bewoners opriep geen misbruik te maken van de situatie.

Elders lag huishoudelijk afval verspreid tussen verwoeste ligstoelen en een wirwar van verminkte bomen buiten verwoeste huizen.

Lopez Obrador zei tijdens een reguliere persconferentie dat de regering mensen in de stad met bijna 900.000 inwoners in de zuidelijke deelstaat Guerrero, een van de armste van Mexico, zou helpen.

Maar veel bewoners zeiden dat de hulp onvoldoende was.

"Alle winkels zijn gesloten of vernietigd", zegt Raul Busto Ramire (76), een ingenieur die op de luchthaven van Acapulco werkt. Hij gaf de schuld van tekorten aan plunderingen en zei dat geldautomaten buiten werking waren, waardoor mensen zonder contant geld achterbleven.

De regering heeft weinig informatie vrijgegeven over doden en gewonden, maar zegt alleen dat er ook vier mensen vermist worden. Sommige functionarissen uiten privé hun bezorgdheid dat het dodental zal stijgen.

Letitia Murphy zei dat ze zich zorgen begon te maken toen ze het contact verloor met haar ex-man en vader van haar twee kinderen, de 59-jarige Brit Neil Marshall, die in Acapulco was toen Otis toesloeg. Murphy zei dat ze er op sociale media achter kwam dat hij was overleden nadat bewoners zijn lichaam hadden ontdekt in de buurt van waar hij verbleef.

"We kunnen niet eens informatie over hem krijgen", vertelde ze telefonisch aan Reuters. "Het is verschrikkelijk dat we niet weten wat we moeten doen."

Een ander weerfront dat nog meer zware regen zou kunnen veroorzaken, zal naar verwachting de komende dagen aan kracht winnen in de buurt van Midden-Amerika, en zich opnieuw richting het zuiden van Mexico bewegen.

'We hadden gelijk'
De Mexicaanse autoriteiten zeiden dat Otis de krachtigste storm was die ooit de Pacifische kust van Mexico heeft getroffen. Het verraste de voorspellers, verzamelde met onverwachte snelheid kracht voordat het aan land kwam, en overtrof de oorspronkelijke voorspellingen.

Toch zei Lopez Obrador: "We hadden geluk."

"De natuur, de schepper, heeft ons beschermd, zelfs ondanks de woede van de orkaan", voegde hij eraan toe. "Er is veel materiële schade, maar gelukkig registreren we niet te veel doden."

Om toeristen te evacueren werd vrijdag een luchtbrug tussen Acapulco en Mexico-Stad opgezet nadat de autoriteiten de gehavende luchthaven van de stad weer operationeel hadden gemaakt.

De regering moet de kosten van Otis nog inschatten, maar Enki Research, dat tropische stormen in kaart brengt en de kosten van hun schade modelleert, schatte dat de schade waarschijnlijk "de 15 miljard dollar zou benaderen". Lopez Obrador drong er bij verzekeringsmaatschappijen op aan om de uitbetalingen te versnellen.

Regeringen stuurden solidariteitsbetuigingen naar Mexico, en paus Franciscus betuigde vrijdag zijn condoleances.

De Amerikaanse president Joe Biden betuigde vrijdagavond in een korte verklaring zijn medeleven met de slachtoffers van de orkaan, waarin hij "volledige steun"aan de Mexicaanse regering beloofde en ervoor zou zorgen dat Amerikaanse burgers in het gebied veilig zijn.

Het staatsenergiebedrijf CFE zei vrijdag dat het 50% van de elektriciteitsvoorziening in Guerrero had hersteld en het Mexicaanse telecommunicatiebedrijf America Movil had bijna 60% van de mobiele dienstverlening hersteld.

Jeff, een 65-jarige Canadees uit Acapulco, zei dat hij vastzat in de stad en zich zorgen maakte over hoe hij de komende dagen zou overleven omdat 'alle winkels zijn geplunderd'.

"De ramp hier is ongelooflijk", zei hij. "We zien niets gebeuren, behalve dat mensen proberen alles verzamelen wat ze kunnen om de komende weken of maanden te overleven."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May