Rijstexporteur Ramadhin spreekt de verhitte boeren voor het commissariaat Nickerie toe.
Boze landbouwers hebben vanmorgen het commissariaat te Nieuw Nickerie korte tijd volledig bezet gehouden. Politie en leger en ordetroepen werden ingezet om de gemoederen tot bedaren te krijgen. Op gegeven moment lukte het de politieagenten om de boze landbouwers buiten het commissariaat te krijgen.
In eerste instantie was aangekondigd dat de boeren met hun tractoren en landbouwmachines zouden rijden naar het commissariaat. Uit voorzorg waren in de vroege ochtend de straten rondom het commissariaat afgesloten en waren er veel politie- en legermanschappen te zien.
De opgekomen boeren gingen daarop naar het Brasa-plein om de volgende stappen te bespreken. De reden voor de opgekomen menigte vandaag was dat de boeren al twee maanden niet zijn betaald voor hun diensten, niet voor de geleverde padie, niet voor werkzaamheden tijdens het seizoen.
Er is zware kritiek geleverd op het Rijst Platform dat een jaar geleden in het leven in geroepen om via dialoog de problemen in de rijstsector op te lossen. Volgens de initiatiefnemers is het dat orgaan zelfs niet gelukt om tot een aanvaardbare opkoopprijs te komen voor de padie.
In september heeft de minister van LVV, Parmanand Sewdien tot twee maal toe een overeenkomst gesloten met de Vereniging Rijst Exporteurs, eerst voor een opkoopprijs van 800 SRD per baal en daarna voor 750 SRD. Geen van bedragen zijn uitbetaald aan de boeren, zonder opgaaf van reden.
Een toornige menigte boeren had het commissariaat korte tijd bezet gehouden.
De voorzitter van de VRE, Bhagwanpersad Ramadhin, heeft de boze boeren kort toegesproken. Hij heeft toegezegd om zijn klanten binnen tien dagen uit te betalen. Hij hanteert een prijs van SRD 700 per baal. Ook rijstverwerker Rigpal zal hetzelfde doen. Ramadhin benadrukte dat bij de uitbetaling van zijn klanten geen overheidsinbreng is. Hij doet de uitbetaling uit eigen zak.
De boeren hebben gezamenlijk de regering gevraagd om hen uit deze afhankelijkheidspositie te helpen door droog- en opslagfaciliteiten voor hen ter beschikking te stellen. Ook pleiten ze voor wetgeving voor een minimumprijs en een termijn van betaling.
De actie is voor vandaag opgeschort. Terwijl klanten van Ramadhin en Rigpal antwoord hebben gekregen op hun vragen, verkeren de anderen nog steeds in het ongewisse over hun inkomsten.