Caribische suiker gaat harde tijden tegemoet
28 Oct 2011, 22:30
foto


Ofschoon de Caribische Suiker Associatie (Sugar Association of the Caribbean-SAC) een grotere oogst dit jaar een grotere oogst heeft binnengehaald, zal ze de vruchten daarvan niet plukken. De Europese Unie (EU) heeft namelijk voorgesteld om de binnenlandse quota af te schaffen. Dat betekent dat er wordt geknipt in de preferentiële uitvoer van de associatie en andere suikerverenigingen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan (ACP-landen) naar de Europese markten.

Volgens SAC-voorzitter Karl James is er 312.000 ton suiker geleverd aan de Europese Unie uit de verwachte opbrengst van 500.000 ton dit jaar. De goede koers van de euro ten opzichte van de dollar, biedt de sector een extra voordeel. Rietsuiker leveranciers van de ACP-landen en de minst ontwikkelde landen (LDC) hebben hun "diepe bezorgdheid en verbijstering" uitgesproken over de voorstellen van de EU om haar eigen productie vrij te maken van beperkende overheidsvoorschriften in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat is aangekondigd op 12 oktober.

Het GLB behandelt de wijze waarop de Europese Unie van plan is om te gaan met zijn agrarische sector van 2014-2020. Het ‘suiker-voorstel’ zou ingaande 30 september 2015 moeten ingaan. "De ACP-landen en de LDC vinden dat het afstoten van de suikerquota vanaf 2015 voorbijgaat aan de EU-markt werkelijkheid, de economische ontwikkelingsdoelstellingen van de EU-verplichting aan hun landen als ook het belangrijkste doel van het GLB namelijk voedselzekerheid," stelden de groepen in een gezamenlijke verklaring. “Deze voorstellen brengen de EU marktbalans en de toekomst van de suikerindustrie van de ACP-landen en LDC in ernstig gevaar.”

Strijd binnen EU
De ACP- landen en LDC zijn op dit moment gevrijwaard van de importtarieven aan de EU. De politieke strijd in de EU gaat tussen de landen met prominente agrarische lobby's, zoals Frankrijk en Duitsland, en sommige landen in Zuid-Europa die vechten voor overleving van hun bietentelers. In hun gezamenlijke verklaring zeggen de ACS-landen en de LDC dat er veel is veranderd sinds de hervorming van de EU-suikerregeling in 2005 werd geïntroduceerd. Het is slechts twee jaar geleden dat de laatste en grootste verlaging van de suikerprijs heeft plaatsgevonden.

"De marktomstandigheden zijn moeilijk en het is alleen te danken aan instrumenten voor marktbeheer - waarvan de quota de kern is - dat het mogelijk is geweest om de impact van de wereld marktverstoringen te overleven. Het elimineren van de quota op dit moment zou voorbarig zijn, onnodig en bijna zeker contraproductief, “aldus de verklaring. De ACP- en LDC- suikerriet leveranciers zeggen dat de Europese Commissie "geen geldige rechtvaardiging voor haar voorstellen of voor haar timing" heeft aangeboden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May