Canada en Caribische blok beloven sterkere bilaterale banden
20 Oct, 02:55
foto
De Canadese premier, Justin Trudeau, was gastheer van de Ottawa summit met Caricom-leiders. (Foto: The Canadian Press)


Canada en het regionale Caricom-blok in het Caribisch gebied hebben donderdag de lancering aangekondigd van een "strategisch partnerschap" dat nauwere bilaterale banden omvat op het gebied van handel, ontwikkeling, financiën, milieu, gezondheidszorg en veiligheid.

"We kunnen enorm profiteren van onze samenwerking met Canada", zei de premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, tijdens de slottoespraak met de Canadese Justin Trudeau in Ottawa, eraan toevoegend dat de voordelen "niet alleen in dollars en centen" zijn uitgedrukt.

Rowley zei dat Caricom zou kunnen profiteren van de steun van Canada in internationale fora en markten, "die beslissingen zou beïnvloeden die ons aangaan", inclusief wat hij "willekeurige" beslissingen noemde, genomen zonder respect voor de Caraïbische belangen.

Kleine eilandstaten in het Caribisch gebied, waarvan er vele een hoge schuldenlast hebben en onevenredig zwaar worden getroffen door de klimaatverandering, hebben opgeroepen tot gemakkelijker toegang tot internationale financiering en tot rijke landen om gevolg te geven aan hun beloften om de mitigatie van de klimaatverandering te financieren.

Trudeau zei dat er later deze maand een bezoek gepland is met betrekking tot een Haïtiaanse politieke consensus over de inzet van een door de VN geratificeerde strijdmacht, waar de ongekozen leider van Haïti een jaar geleden om had verzocht, nu gewelddadige bendes hun controle uitbreiden en een humanitaire crisis veroorzaken die 200.000 mensen uit hun huizen heeft verdreven.

"Er moet een bereidheid zijn, duidelijk uitgedrukt en verwoord door de Haïtiaanse politieke klasse, dat dit het juiste is om te doen", zei Trudeau.

Dit komt een dag nadat een vooraanstaand lid van de democratische transitieraad van Haïti werd ontvoerd, een veel voorkomende gebeurtenis waarbij lokale bendes grote sommen geld vergaren door losgeld te eisen.

Canada heeft sancties opgelegd aan 28 mensen in Haïti, veel leden van de politieke en zakenelite van Haïti die de sancties als gebrek aan bewijs hebben bestempeld.

De Verenigde Staten heeft eerder op donderdag hun sanctieregime tegen Haïti hernieuwd, dat momenteel slechts één persoon telt, terwijl Chinese en Haïtiaanse vertegenwoordigers aandrongen op snellere actie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May