Gajadien wil investeringen aanmoedigen met initiatiefwetten
19 Oct, 10:38
foto
VHP-fractieleider Asis Gajadien


VHP-fractieleider Asis Gajadien heeft twee wetsontwerpen ingediend om te bewerkstelligen dat het investerings- en vestigingsklimaat wordt verbeterd. Ook moet de ongelijkheid tussen de natuurlijke personen en bepaalde groepen bij het toekennen van dividendvrijstelling weggenomen worden.

Gajadien zegt in gesprek met Starnieuws dat de ongelijkheid tussen natuurlijke personen en lichamen in de inkomstenbelasting bij winstuitkeringen door deze wetten weggenomen worden en de economische dubbele belasting wordt geëlimineerd. Daarnaast vindt er een gelijkschakeling in behandeling plaats met de belastingplichtigen die op grond van de Petroleumwet 1990 en de Delfstoffen overeenkomsten vrijgesteld zijn van dividendbelasting.

Bij deze wetsvoorstellen gaat het om de belastingen over dividend in Suriname, dat door een vennootschap aan natuurlijke personen worden uitgekeerd. "Dus om de heffing van inkomstenbelasting én van dividendbelasting. Deze initiatiefwetten zullen de dividenduitkeringen door hier gevestigde vennootschappen aan hier wonende natuurlijke personen vrijstellen. De dubbele belasting over dividend in de nationale sfeer wordt na goedkeuring weggenomen", legt de volksvertegenwoordiger uit.

Het voorstel houdt in om wijzigingen te brengen in de Wet Inkomstenbelasting 1922 en de Wet Dividendbelasting 1973. Deze vormen een onderdeel van enkele stimuleringsmaatregelen om het behoud en de versteviging van een aantrekkelijk ondernemingsvestigingsklimaat in Suriname. Onderdeel van deze maatregel is om in de binnenlandse verhouding de economische dubbele belasting bij dividenduitkering weg te nemen.
 
Het voorstel houdt concreet in:
A. Dividendopbrengsten uit de bedrijfsactiviteiten bij de in Suriname wonende natuurlijke personen voor de inkomstenbelasting behoren niet meer tot het inkomen;
B. Dividenduitkeringen aan de aandeelhouder natuurlijk persoon door vennootschappen uit de bedrijfsactiviteiten worden vrijgesteld van inhouding van dividendbelasting.
 
Gajadien voorspelt dat meer bedrijfsactiviteiten zullen ontstaan, Surinamers zullen meer investeren, waardoor de Staat ook veel meer inkomsten zal binnenhalen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May