Workshop gaande over uitvoering nucleaire controles
19 Oct, 06:42
foto
De workshop over ‘de Implementatie van Nucleaire Controles voor Suriname. (foto's: Bibis)


De workshop over ‘de Implementatie van Nucleaire Controles voor Suriname’, gaat in op het belang van IAEA-veiligheidsovereenkomsten. IAEA staat voor Internationale Organisatie voor Atoomenergie. De drie dagen durende bijeenkomst wordt tot en met vandaag  gehouden in Hotel Torarica. Miriam Mac Intosh, directeur Buitenlandse Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), gaf aan dat Suriname zich gecommitteerd heeft aan ontwapening van landen met massavernietigingswapens.

“Dit standpunt komt tot uiting in het feit dat het land partij is bij de belangrijke internationale ontwapeningsverdragen, zoals het verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens. De nucleaire veiligheidscontroles van de IAEA vormen een fundamenteel onderdeel van het nucleaire non-proliferatieregime”, aldus Mac Intosh.

Tijdens de workshop zullen naast het belang van IAEA-veiligheidsovereenkomsten ook de rol van het Aanvullend Protocol (AP), het opstellen van het initiële inventarisatierapport voor rapportage onder het gewijzigde AP, het begrijpen van de rol van een staatsautoriteit bij het implementeren van nucleaire veiligheidscontroles en het benutten van bestaande middelen die reeds aanwezig zijn in Suriname voor het waarborgen van de uitvoering, aan de orde komen.

Mac Intosh herinnerde eraan dat Suriname op 31 oktober 2022 “de belangrijkste stap heeft gezet om het Aanvullend Protocol met het IAEA te wijzigen. Hiermee demonstreerde Suriname haar inzet voor het bevorderen van de internationale veiligheid en mondiale non-proliferatie inspanningen.” Zij moedigde het aangaan van partnerschappen aan. “Een effectief veiligheidssysteem-opgebouwd door duurzame partnerschappen en samenwerking met IAEA is een cruciaal onderdeel van het mondiale non-proliferatieregime en jullie maken allemaal deel uit van het versterken van dat systeem”, gaf zij de deelnemers aan de workshop mee.

De organisatie van de workshop ligt in handen van het ministerie van Energie in Amerika, de Nationaal Nucleair Beveiliging Administratie, het bureau voor Internationaal Nucleaire Veiligheidscontroles in samenwerking met IAEA en Bibis. De 45 deelnemers van verschillende organisaties krijgen aan het eind van de workshop een certificaat, meldt de voorlichting van Bibis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May