Jordanië annuleert Biden-top na explosie in ziekenhuis in Gaza
18 Oct, 12:45
foto
De Amerikaanse president Joe Biden gaat aan boord van de Air Force One voor zijn reis naar Tel Aviv, Israël. (Foto: Reuters)


Jordanië heeft een topconferentie geannuleerd die het woensdag, vandaag, in Amman zou organiseren met de Amerikaanse president Joe Biden en de Egyptische en Palestijnse leiders om Gaza te bespreken, zei de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi.

Safadi zei dat de bijeenkomst zou plaatsvinden op een moment dat de partijen zouden kunnen overeenkomen om een einde te maken aan de 'oorlog en de bloedbaden tegen de Palestijnen', waarbij hij Israël met zijn militaire campagne de schuld geeft van het feit dat het de regio naar 'de rand van de afgrond' heeft geduwd.

President Biden werd door zijn nationale veiligheidsteam geïnformeerd over de explosie in het ziekenhuis, aldus het Witte Huis, en sprak ook met koning Abdullah II van Jordanië en met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

"De Verenigde Staten komen ondubbelzinnig op voor de bescherming van het burgerleven tijdens conflicten en we rouwen om de patiënten, het medisch personeel en andere onschuldigen die bij deze tragedie zijn omgekomen of gewond", zei de Amerikaanse president.

Van Biden werd verwacht dat hij een wervelende reis naar Israël zou maken, waar hij later naar Jordanië zou gaan en, volgens Jordaanse functionarissen, de Egyptische president Abdel Fattah el Sisi en de Palestijnse president Mahmoud Abbas zou ontmoeten.

De Amerikaanse president zal nu alleen Israël bezoeken en zijn reis naar Jordanië uitstellen, zei een functionaris van het Witte Huis toen Biden dinsdag vertrok.

De Jordaanse koning Abdullah zou gastheer zijn geweest van de viervoudige top, die op de agenda de noodzaak zou hebben om humanitaire hulp naar Gaza te krijgen om een humanitaire catastrofe te voorkomen en het conflict met Israël te temperen.

Abdullah heeft Israël de schuld gegeven van de explosie in een ziekenhuis in Gaza waarbij dinsdag ongeveer 500 Palestijnen omkwamen. Hij noemde het een "schande voor de mensheid" en riep Israël op om zijn militaire aanval op Gaza onmiddellijk te beëindigen.

Palestijnse functionarissen zeggen dat de explosie werd veroorzaakt door een Israëlische luchtaanval. Israëlische functionarissen hebben gezegd dat de ontploffing werd veroorzaakt toen een raket die door een Palestijnse gewapende groep was gelanceerd, mislukte.

Koning Abdullah waarschuwde dat de reactie van Israël na een dodelijke grensoverschrijdende aanval van Hamas op 7 oktober, waarbij meer dan 1.000 Israëli’s omkwamen en gewond raakten, verder ging dan het recht op zelfverdediging en de collectieve bestraffing van Palestijnse burgers.

De annulering weerspiegelt een steeds onstabielere situatie die de grenzen van de Amerikaanse invloed in de regio op de proef zal stellen als Biden Israël woensdag bezoekt.

Het niet ontmoeten van Abbas of welke Palestijnse functionaris dan ook, terwijl Israëliërs op hun grondgebied worden ontmoet, zou de diplomatieke boodschap van Biden kunnen ondermijnen en kritiek kunnen oproepen in binnen- en buitenland.

Na de ontploffing in het ziekenhuis werden Biden’s inspanningen in de oorlog tussen Israël en Hamas bekritiseerd door de Amerikaanse vertegenwoordiger Rashida Tlaib, de enige Palestijnse Amerikaan in het Congres.

Tlaib, een democraat die eerder gematigd was in haar kritiek op het beleid van Biden, zei in een bericht op sociale mediaplatform X: "Dit is wat er gebeurt als je weigert een staakt-het-vuren mogelijk te maken en te helpen de-escaleren. Uw benadering van uitsluitend oorlog en vernietiging heeft mijn ogen geopend en veel Palestijnse Amerikanen en moslim-Amerikanen zoals ik."

Meer dan zeventig religieuze en activistische groeperingen, onder leiding van de Council on American-Islamic Relations, de grootste Amerikaanse islamitische burgerrechtengroepering, riepen Biden tijdens zijn bezoek op om een staakt-het-vuren in Gaza te eisen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May