Afghanistan getroffen door derde aardbeving in een week
15 Oct, 14:40
foto
De aardbeving van vorige week was verwoestend en bracht velen ertoe buiten te slapen uit angst voor nog meer aardbevingen. Nu heeft het land in een week al drie bevingen gehad. (Foto: AP)


Een nieuwe aardbeving heeft het westen van Afghanistan getroffen - enkele dagen nadat twee grote trillingen in de regio meer dan duizend mensen het leven kostten. De US Geological Survey (USGS) zegt dat de aardbeving met een kracht van 6,3 plaatsvond nabij de stad Herat. Het bevond zich op een diepte van 6,3 km.

Volgens de lokale gezondheidsautoriteiten is minstens één persoon overleden.

Nog eens 100 anderen worden behandeld voor verwondingen in het regionale ziekenhuis, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.

Meer dan 90% van degenen die omkwamen bij de eerdere aardbevingen waren vrouwen en kinderen, aldus Unicef, de kinderorganisatie van de VN.

In haar rapport zei de USGS dat het epicentrum van de laatste beving 30 km ten noordwesten van Herat lag, de derde grootste stad van Afghanistan, dicht bij de Iraanse grens.

De aardbeving van afgelopen zaterdag trof Zindajan, een landelijk district zo'n 40 km van Herat.

Door de beving werden huizen, die te kwetsbaar waren om de aardbeving te weerstaan, volledig in puin gelegd.

Dorpelingen gebruikten schoppen en blote handen om naar vermiste mensen te zoeken.

Na die aardbeving sliepen veel bewoners in de open lucht. De Taliban, die sinds 2021 over Afghanistan regeren, zeggen dat velen nu in tenten zitten en dat ze, naarmate de kou intreedt, dit waarschijnlijk niet langer dan een maand zullen volhouden.

Afghanistan kampt met een economische crisis sinds de Taliban aan de macht kwamen, toen de rechtstreekse hulp aan de regering werd stopgezet.

Het land wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, vooral in het Hindu Kush-gebergte, omdat het dichtbij de kruising van de Euraziatische en Indiase tektonische platen ligt.

In juni vorig jaar werd de provincie Paktika getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9, waarbij ruim duizend mensen omkwamen en tienduizenden dakloos werden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May