Politieke partijen moeten SRD 750.000 waarborgsom betalen
14 Oct, 00:00
foto


Om deel te kunnen nemen aan de komende verkiezingen moeten politieke partijen ongeveer SRD 750.000 als waarborgsom betalen. Dit is om te voorkomen dat minder serieuze personen opstaan, een politieke partij oprichten en willen meedoen aan de verkiezingen. Bij de vorige verkiezingen was de waarborgsom SRD 96.250. De waarborgsom is 1% van het aantal kiesgerechtigden. Het aantal kiesgerechtigden voor de verkiezingen was in 2020 vastgesteld op 385.000. Naar schatting zal het kiezersbestand ongeveer 300.000 zijn. 1% hiervan is 3000 x SRD. 250 per kiezer. De Kiesregeling is gewijzigd, met een nieuw bedrag per kiezer.

Een van de initiatiefnemers van de aanpassing van de Kiesregeling, Asis Gajadien (fractieleider VHP) merkte op dat partijen meededen aan de verkiezingen, terwijl ze de 1% van het aantal kiezers niet haalden. Dit, terwijl ze een ledenbestand moesten inleveren van 1%. Om te voorkomen dat personen die niet serieus zijn deelnemen aan de verkiezingen, is besloten het bedrag op te trekken.

Gajadien motiveerde dat in het vorige systeem personen ook in één district konden meedoen met de verkiezingen. Nu zal de landelijke evenredigheid gelden, waarbij partijen in alle tien districten zullen meedoen. Vandaar dat besloten is de SRD 25 per kiezer met 10 te vermenigvuldigen. Het te betalen bedrag zal op basis van de kiezerslijst via een Staatsbesluit verder worden vastgesteld.

De waarborgsom moet op een rekening bij de Centrale Bank van Suriname ten name van het ministerie van Binnenlandse Zaken worden gestort. Politieke organisaties die minstens één zetel hebben behaald, krijgen het gestorte bedrag terug. Dit geldt ook voor partijen die meer dan 1% van het aantal uitgebrachte stemmen hebben gehaald.

Diverse Assembleeleden, onder wie mede-initiatiefnemer Gregory Rusland (fractieleider NPS) merkten op dat het niet de bedoeling is dat met het verhogen van de waarborgsom politieke partijen worden beknot. Rusland voerde aan dat de hoogte van het bedrag verder moet worden besproken. De ontwerpwet is echter aangenomen zonder dat het bedrag is verlaagd. Voor wijziging van de Kiesregeling is twee derde meerderheid nodig.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May