Belfort hekelt kapitaalvernietiging met slopen gebouw politie
13 Oct, 07:09
foto
Het afgekeurde gebouw van het hoofdbureau van politie wordt gesloopt. Alle actie van ontwerper Mukesh 'Tommy' Mungra heeft niet geholpen. (Foto's: René Gompers)


Het onafgemaakt hoofdgebouw van politie wordt gesloopt. Assembleelid Edward Belfort (ABOP/PL) is persoonlijk op locatie geweest. Hij vindt het erg dat er zoveel geld -ontwerper Mukesh 'Tommy' Mungra schatte dat het slopen een half miljoen Amerikaanse dollars zou kosten- wordt uitgeven, terwijl de politie materiaal ontbreekt. Kapitaalvernietiging, verkeerde prioriteiten, ondemocratisch en riekend naar corruptie, typeert Belfort het project.

De bouw van het politiecentrum is in 2010 begonnen op initiatief van toen minister Chan Santokhi van Justitie en Politie. Al gauw werd het project door misstanden geplaagd. Er is een breuk ontstaan tussen de aannemer en de ontwerper/directievoerder Adviesbureau voor Architectuur en Constructie (AAC). Bij opeenvolgende regeringen was er geen prioriteit om het KPS-gebouw af te ronden. Het hoofdbureau zou in 2 jaren moeten zijn opgeleverd en zou 6 miljoen euro kosten. Er was al 3 miljoen uitgegeven toen het werk compleet stil werd gelegd.

Er zijn rapporten geproduceerd die de integriteit van het gebouw betwijfelden en tal van misstanden aanhaalden. De nieuwe rapporten, uitgevoerd door gerenommeerde bedrijven -de laatste was in 2022- concludeerden dat hoewel er veel mis is, met enige aanpassingen het gebouw afgerond kan worden. Santokhi, nu president, heeft uiteindelijk groen licht gegeven voor de sloop van het bouwsel en het opzetten van een compleet nieuw gebouw. De kosten zijn geraamd op 7 miljoen euro, inclusief het slopen en meubileren. Deze week is begonnen met de sloop. Sommige van de bouwmaterialen worden intact gehouden. Die kunnen elders gebruikt worden.

“Den man e sloop a gebouw, Santokhi no wan yere, den man e sloop a gebouw, kapitaalvernietiging,” roept Belfort naar enkele voorbijgangers. “Dit doe je niet in een democratisch land waarbij de meningen van het volk ook tellen. Dit doe je niet, we zitten in een crisis.” De politicus, die ex-minister is van Justitie & Politie, geeft aan dat hij voor controle naar AZP is geweest, maar het lab ontbreekt bepaalde middelen om het uit te voeren. “Je moet naar een particulier lab, de ziekenhuizen kampen met tekorten, onderwijs kampt met gebrekkig meubilair. En kijk daar…zoveel geld om te slopen. 3 miljoen euro wordt nu vernietigd.”

“3 miljoen euro, gebouwd door meneer Santokhi toen,” vervolgt Belfort. “Men zegt dat men het kan afbouwen, maar meneer Santokhi luistert niet. Janki had het werk gehad. Het gebouw was afgekeurd.” Hij geeft aan dat dezelfde aannemer het vergadercomplex van De Nationale Assemblee gaat bouwen. Dit, terwijl het werk voor goedkoper gedaan zou worden door een ander bedrijf. Het besluit komt van de Onderraad voor Aanbesteding en Gunning (Orag). “Al de aannemers zijn tegen dat ding en meneer Santokhi… dus die mannen luisteren naar niemand,” zegt Belfort. “Ze doen precies wat ze willen. Er wordt grof geld gemaakt. Het is jammer.”

“Kijk daar…met een ‘poclain’ wordt alles tegen de vlakte gegooid,” wijst Belfort. “Het volk is getuige. Zo gaat 3 miljoen euro en US$ 500.000 te niet. Terwijl volksgezondheidszorg kampt met problemen, schoolkinderen moeten met meubilair van huis sjouwen. Overal in het land zijn er problemen. We konden met die 500.000 meubilair kopen voor scholen. Maar…verkeerde prioriteiten.”  

Belfort merkt op: “Dit is een vorm van corruptie. Men zei NDP regering deed aan corruptie. Laten we dat aannemen. Maar wat hier gebeurt, is erg. Erger dan de NDP regering. Vergaderzaal van DNA, idem. Zo ook de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Zo kunnen we doorgaan. Zoveel bouwwerken zonder DNA te adiëren, zonder adequate stukken te sturen naar DNA. We vragen tig keren, maar we krijgen geen antwoorden. Laat het volk zien wat Santokhi en zijn regering doen met uw geld.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May