Paraguay: Gevangenen laten gegijzelde bewakers vrij
12 Oct, 13:32
foto
Een politieagent schiet op de Tacumbú-gevangenis nadat gevangenen meer dan tien ambtenaren gijzelden en brand veroorzaakten, in Asuncion, Paraguay. (Foto: Reuters)


Gevangenen in de grootste gevangenis van Paraguay hebben 22 gevangenisbewakers vrijgelaten die ze ruim vijftien uur lang hadden gegijzeld. Ze hadden de bewakers dinsdag opgepakt tijdens een rel in de Tacumbú-gevangenis in de hoofdstad Asunción.

De gevangenisdirecteur zei dat leden van de gevangenisbende Rotela Clan achter de onrust zaten.

De rel brak uit dagen nadat de minister van Justitie van Paraguay had aangekondigd dat hij de controle over de gevangenis aan de Rotela-clan wilde ontnemen.

Een van de eisen die de gevangenen stelden in ruil voor de vrijlating van de bewakers was het aftreden van de minister van Justitie, Ángel Barchini.

Dit is niet gebeurd, maar het is onduidelijk wat er in de onderhandelingen tussen beide partijen is overeengekomen.

Barchini had eerder gezegd dat de regering zich niet zou laten chanteren door criminele bendes en stond erop dat de veiligheidstroepen de controle over de gevangenis zouden herwinnen.

De gevangenen brachten hun eisen over via de gevangenisdirecteur, Luis Esquivel, die ze live lieten spreken met lokale radiostations. Ze drongen aan op een garantie dat de politie de gevangenis niet zou bestormen, op een ondertekend document dat garandeerde dat er geen represailles zouden volgen op de rel, en op een belofte dat het overvolle Tacumbú heropend zou worden voor nieuwe gevangenen.

Lokale media meldden dat de laatste eis een poging was van de Rotela-clan om zijn invloed in Tacumbú verder te versterken door nog meer van zijn leden ernaartoe te sturen, ook al herbergt de gevangenis al duizenden meer gevangenen dan waarvoor deze was ontworpen.

Meer dan twintig vrouwen zaten ook vast in de gevangenis toen de rel zich voltrok.

Paraguay is niet het enige land in de regio dat worstelt om de controle terug te krijgen over gevangenissen die al jaren door gevangenen worden gerund.

In Venezuela ontsnapte de leider van een 'luxe' gevangenis compleet met mini-dierentuin en honkbalveld voordat duizenden soldaten werden ingezet om gevangenen over te brengen en de orde te herstellen.

En in Ecuador zijn gevangenisbendes zo machtig geworden dat ze een groot deel van de criminele ondernemingen in het hele land van achter de tralies controleren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May