Keniaanse rechtbank stopt politie-inzet in Haïti
10 Oct, 06:53
foto
De Keniaanse agenten zullen aan een lijst met criteria moeten voldoen, voordat ze naar Haïti worden uitgezonden. (Foto: Reuters)


Een Keniaans hooggerechtshof heeft de plannen van de regering geblokkeerd om politieagenten naar Haïti of enig ander land te sturen in afwachting van de behandeling van een petitie. De rechter noemde de in het verzoekschrift aangevoerde kwesties van nationaal belang en algemeen belang.

Een van de indieners, voormalig presidentskandidaat Ekuru Aukot, zei dat de voorgestelde inzet ongrondwettelijk was. Er wordt betoogd dat het de vraag is of de reguliere politie daadwerkelijk kan worden ingezet op internationale opdrachten.

Aukot voegde eraan toe dat het land het zich niet kan veroorloven om duizend officieren te missen, voordat hij de onveiligheid in eigen land aanhaalde.

Bij etnische botsingen in West-Kenia kwamen vorige week zeven mensen om het leven. En onlangs heeft de kuststreek van Lamu aanvallen gezien van de in Somalië gevestigde militante groep al-Shabab. Er geldt nu een avondklok in het gebied.

Tijdens zijn toespraak op zondag benadrukte de minister van Binnenlandse Zaken dat de inzet van Keniaanse troepen in Haiti, de veiligheid van het land niet in gevaar zou brengen.

Eind oktober zal de rechtbank verdere aanwijzingen geven.

Selectie agenten
Intussen werd duidelijk dat de Keniaanse politie is begonnen met de selectie van agenten, voorafgaand aan de geplande uitzending naar Haïti, waarvoor nog goedkeuring door het parlement nodig is.

Een door de BBC ingezien document van het hoofd van de politie vraagt met spoed om een lijst met namen van de General Service Unit – de paramilitaire vleugel van de politie.

Het beschrijft ook de eisen die de toekomstige officieren nodig hebben; deze omvatten: minimaal vijf jaar dienst, tussen de 20 en 55 jaar oud, vaardigheid in het Engels en het vermogen om veilig met vuurwapens om te gaan.

De Keniaanse grondwet vereist dat de regering groen licht krijgt van het parlement, voordat zij troepen internationaal kan inzetten.

Besprekingen tussen parlementsleden konden vorige week niet beginnen, omdat er niet genoeg wetgevers aanwezig waren.

Minister van Binnenlandse Zaken, Kithure Kindiki, zei zondag dat er geen sluiproutes of schending van de grondwet zijn als het gaat om het verkrijgen van goedkeuring voor de inzet.

Kenia had aangeboden een multinationale politiemacht naar het Caribische land te leiden om het toenemende bendegeweld te onderdrukken. Het land beloofde duizend van zijn officieren in te zetten om  te helpen de orde te herstellen.

De VN-Veiligheidsraad gaf groen licht voor de missie na een oproep om hulp van de Haïtiaanse regering.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May