Platform Diaspora niet tevreden met € 5.000 AOW-gat
07 Oct, 14:46
foto


Het Platform Diaspora (PSD) waardeert het dat de Nederlandse minister Carola Schouten voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen een gebaar heeft gemaakt om het AOW-gat enigszins te repareren. Het bedrag van € 5.000 is echter niet voldoende. Het verzoek van PSD is het AOW-gat te repareren met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2021.

Al langer dan 30 jaar is een aantal particuliere organisaties bezig zijn invloed aan te wenden om het AOW-gat van de voormalig Rijksgenoten die in het Rijksdeel Suriname zijn geboren te laten repareren door de Nederlandse regering en Tweede Kamer. 
 
Op 4 oktober 2023 schrijft minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, dat zij een gebaar van erkenning maakt voor de voormalig Rijksgenoten die geboren zijn binnen het Koninkrijksdeel Suriname in de periode 1957 tot 1975 om een onverplichte belastingvrije bedrag van € 5.000 éénmalig tegemoet te komen.

In die brief geeft de minister aan welke mensen in aanmerking komen voor het gebaar van erkenning van die éénmalige vrijwillige tegemoetkoming: mensen die bewust gekozen hebben om uiterlijk op 25 november 1975 in Nederland te gaan wonen, die voorgaand in Suriname woonden, destijds 18 jaar of ouder waren en op 1 juli 2024 ten minste 20 jaar in Nederland hebben gewoond.

Het PSD waardeert het gebaar van erkenning van de minister, maar hiermee is het AOW-gat  niet gerepareerd. Volgens Ram Rambaratsingh van PSD zou de minister tot dit besluit zijn gekomen, doordat zij in 2020 naast met de particuliere organisaties gesproken te hebben ook met enkele burgers die een AOW-gat hebben, heeft gesproken. Deze burgers hebben de minister duidelijk hebben gemaakt dat zij in armoede leven, omdat de meeste mensen geen pensioen hadden opgebouwd in Het Rijksdeel Suriname.

In al die jaren hadden de vorige ministers niet de behoefte om de ouderen met een AOW-gat persoonlijk te spreken. Dit is ook zeer te waarderen dat de minister haar burgers heeft gesproken en zelf heeft kunnen ervaren waarom ze blijven hameren, dat hun onrecht is aangedaan.
 
Vanaf de indiening van het adviesrapport van de 'Commissie van Wijzen' onder leiding van Joys Sylvester in 2021 verzoekt PSD de minister, de Tweede Kamer en de politieke partijen het advies rapport van  de Commissie van Wijzen na te leven. Daarvoor heeft PSD diverse brieven geschreven die op de website zijn gepubliceerd.

PSD vindt het toch vreemd dat het rapport van de Commissie van Wijzen niet wordt nageleefd. PSD ziet dit gebaar van erkenning als compensatie van de tijd, dat deze groep voormalig Rijksgenoten in het Rijksdeel Suriname hebben gewoond.
Het belangrijkste verzoek van PSD is het repareren van het AOW-gat en dat is niet gebeurd. Met het AOW-gat bedoelt PSD het percentage die deze groep mensen van 34.000 (cijfers 2019) personen missen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May